Franța: Emmanuel Macron va lansa o dezbatere națională despre reforma poliției și legea securității

  • 09 Decembrie 2020 08:17
Franța: Emmanuel Macron va lansa o dezbatere națională despre reforma poliției și legea securității

Președintele francez Emmanuel Macron va lansa o dezbatere publică națională, în urma seriei de proteste masive împotriva violenței poliției și a proiectului de lege privind securitatea, și a promis că se va implica personal în procesul de reformă a poliției, relatează marți agențiile DPA și EFE, citate de Agerpres.

Cetățeni, reprezentanți ai societății civile, forțele de securitate și președintele însuși vor participa începând din luna ianuarie la această consultare națională, au declarat agenției DPA surse de la Palatul Elysee. Dezbaterea se va axa pe instruirea și dotarea forțelor de securitate, relația poliție-cetățeni și dreptul de a înregistra imagini cu polițiști în timpul operațiunilor, articolul din noua lege a securității care limitează acest drept și care a declanșat manifestațiile din ultimele săptămâni.

Într-o scrisoare adresată marți sindicatului poliției Unité-SGP-FO, Macron confirmă lansarea acestei dezbateri. El consideră că procesul de reformă a poliției este urgent și i-a cerut ministrului de interne Gérald Darmanin să-i primească pe reprezentanții poliției și jandarmeriei pentru a primi propuneri.

Într-un interviu publicat vineri, Emmanuel Macron a promis că va combate violența poliției, fenomen despre care a apreciat că este unul izolat, nu generalizat. El a admis că poliția franceză face controale pe baza unor criterii cum ar fi culoarea pielii, situație pe care președintele a spus că dorește să o schimbe.

Macron a anunțat în acest sens crearea unei platforme naționale pentru semnalarea intervențiilor poliției pe care cetățenii vizați le consideră ''discriminatorii'', anunț care a provocat proteste în rândul polițiștilor, unii dintre ei amenințând că vor intra într-o ''grevă'' a controalelor de identitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău