Franța | Emmanuel Macron aduce un omagiu victimelor terorismului, împreună cu un supraviețuitor al atacului din 2015

  • 11 Martie 2021 14:33
Franța | Emmanuel Macron aduce un omagiu victimelor terorismului, împreună cu un supraviețuitor al atacului din 2015

Președintele francez Emmanuel Macron a prezidat joi dimineața o ceremonie la Domul Invalizilor din Paris cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor terorismului, ducându-se apoi la o întâlnire cu Michel Catalano, patronul unei imprimerii luat ostatic de frații Kouachi în 2015, relatează AFP.

Înconjurat de predecesorii săi Nicolas Sarkozy și Francois Hollande, șeful statului francez a depus o jerbă de flori în fața statuii dedicate victimelor atentatelor, reprezentând o femeie decapitată.

Singura persoană care a luat cuvântul în timpul ceremoniei, doctorița Chloe Bertolus, care a îngrijit supraviețuitori ai atentatelor, a citit un extras din "Lambeau", mărturia jurnalistului Philippe Lancon, rănit grav în atacul împotriva revistei satirice Charlie Hebdo în ianuarie 2015.

După o discuție, în prezența caricaturistului Riss, director al Charlie Hebdo, cu președinții a 13 asociații ale victimelor prezenți la ceremonie, Emmanuel Macron s-a oprit pentru scurt timp în fața gardului Adunării Naționale, unde sunt expuse fotografii făcute în ziua atentatelor din 13 noiembrie 2015, în special al celui din Bataclan.

El este așteptat apoi la imprimeria Catalano în Dammartin-en-Goele (regiune pariziană) pentru a se întâlni cu Michel Catalano, care a fost luat ostatic de frații Kouachi în cursul urmăriri lor după atentatul de la Charlie Hebdo în 2015.

Patronul acestei mici imprimerii i-a scris șefului statului pentru a-l invita la împlinirea a 20 de ani de la înființarea întreprinderii sale, a indicat Palatul Elysee, salutând discursul "optimist" al antreprenorului.

Ziua națională de omagiere a victimelor terorismului, instituită în 2019, este organizată pentru al doilea an consecutiv. Data de 11 martie a fost aleasă la nivel european de asociații ale victimelor, cu referire la atentatul de la Madrid din 2004.

Din ianuarie 2015, atentatele au făcut peste 250 de morți în Franța, cele mai sângeroase fiind cel din 13 noiembrie 2015 cu 130 de morți la Paris și Saint-Denis, și cel din 14 iulie 2016 la Nisa, soldat cu 86 de morți.

În total, peste 6.300 de victime și rude sunt sprijinite de Fondul de susținere a victimelor (FGTI) din 2015.

"Amenințarea teroristă rămâne în continuare ridicată", subliniază Palatul Elysee, precizând că 33 de atentate au fost dejucate din 2017 până în prezent în Franța.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău