Franța desfășoară 60.000 de polițiști și jandarmi pentru încă un protest al "vestelor galbene"

  • 19 Aprilie 2019 16:02
Franța desfășoară 60.000 de polițiști și jandarmi pentru încă un protest al

Peste 60.000 de polițiști și jandarmi vor fi desfășurați sâmbătă în Franța, la cea de-a 23-a manifestație săptămânală a "vestelor galbene", a anunțat vineri ministrul de interne, Christophe Castaner, citat de AFP și Agerpres.

Prefectul poliției pariziene, Didier Lallement, a apreciat că intenția protestatarilor de a se aduna în apropierea catedralei Notre-Dame constituie "o pură provocare".

Ministrul a precizat într-o conferință de presă că misiunea forțelor de ordine este "de a asigura securitatea francezilor și de a garanta libertatea de manifestație fără pericol". El a avertizat că "vandalii și-au dat din nou întâlnire mâine în anumite orașe din Franța, la Toulouse, la Montpellier, la Bordeaux și în special la Paris" și că "obiectivul lor declarat este clar: să repete 16 martie".

AFP reamintește că în martie, 20 de purtători ai vestelor galbene - simbol al protestelor - au produs distrugeri și haos pe bulevardul parizian Champs-Elysées; incidentele s-au soldat cu demiterea prefectului poliției din Paris.

În capitala Franței, sunt interzise sâmbătă protestele pe Champs-Elysées și lângă Notre-Dame, catedrala afectată de un incendiu declanșat lunea trecută, seara, și stins abia a doua zi în zori.

Din 17 noiembrie, "vestele galbene" protestează în Franța în fiecare sâmbătă, cerând în special măsuri pentru creșterea puterii de cumpărare. De mai multe ori, demonstrațiile au fost marcate de violențe în unele orașe, dar în ultimele săptămâni numărul participanților a scăzut. Guvernul a impus în martie adoptarea unei legi împotriva distrugerilor și a luat măsuri stricte de securitate.

Președintele Emmanuel Macron urma să anunțe lunea trecută măsuri pentru ieșirea din criză, însă discursul său a fost amânat sine die din cauza incendiului de la Notre-Dame.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău