Franța | Curtea de Apel confirmă excluderea lui Jean Marie Le Pen din Frontul Național

  • 09 Februarie 2018 15:35
Franța | Curtea de Apel confirmă excluderea lui Jean Marie Le Pen din Frontul Național

Justiția franceză a confirmat vineri excluderea lui Jean Marie Le Pen din formațiunea pe care a creat-o, Frontul Național, dar doar ca simplu membru de partid, lăsându-i astfel titlul de președinte de onoare al formațiunii de extremă dreapta, relatează AFP.

Curtea de apel de la Versailles a apreciat în decizia comunicată vineri că excluderea lui Le Pen din rândurile FN, în august 2015, de către biroul executiv al acesteia "nu are efect asupra calității sale de președinte de onoare", întrucât statutul FN nu prevede ca această funcție pur onorifică să fie rezervată "doar membrilor".

Politicianul francez, care în iunie urmează să împlinească 90 de ani, a insistat după decizie că rămâne "președinte de onoare, cu toate prerogativele care decurg din funcție" și că "trebuie" să fie chemat la apropiatul congres al partidului și la ședințele birourilor politice, potrivit AFP.

"Într-o lună această problemă va fi complet reglementată", a afirmat în schimb pentru canalul de știri BFM secretarul general al FN, Steeve Briois.

Acesta a făcut referire la congresul FN de la Lille (nord) din 10-11 martie, la care militanții partidului urmează să se pronunțe cu privire la suprimarea postului de președinte de onoare, decisă deja la 23 ianuarie de conducerea formațiunii. Briois a amintit că într-o consultare de acum doi ani membrii FN au susținut în proporție de 95% desființarea acestui post.

Jean Marie Le Pen a fost suspendat din partid în mai 2015, apoi exclus, la 20 august, prin decizia biroului executiv al FN, în urma unor declarații "grave", în special cu privire la camerele de gazare, pe care le calificase drept "un detaliu" al istoriei, formulare pentru care a fost și condamnat de justiție.

Confirmând hotărârea primei instanțe împotriva lui Le Pen, Curtea de apel a majorat totodată de la 15.000 la 25.000 de euro suma pe care va trebui să o plătească FN ca daune interese către Le Pen.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău