Franța consideră că este prematur ca refugiații sirieni să revină în țara lor

  • 23 August 2018 19:27
Franța consideră că este prematur ca refugiații sirieni să revină în țara lor

Franța a apreciat joi drept prematură și 'iluzorie' o revenire a refugiaților sirieni în țara lor, ținând cont de condițiile actuale, în special o posibilă ofensivă militară a regimului președintelui Bashar al-Assad în provincia Idlib, ceea ce nu permite - potrivit Parisului - garantarea unei întoarceri 'voluntare, sigure și demne', relatează Reuters și media franceze.

'La ora actuală, nu sunt întrunite aceste condiții', a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe francez, Agnes von der Muhll.

'Adoptarea Legii 10, care privează refugiații și persoanele strămutate de proprietățile lor, instabilitatea țării și cazurile de arestare și recrutare forțată a refugiaților care se întorc din Liban sunt o dovadă a faptului că regimul aplică o strategie punitivă față de refugiați și strămutați', a adăugat ea.

'Anul acesta am văzut cea mai mare strămutare de persoane de la începutul conflictului și întreaga comunitate internațională avertizează asupra riscurilor unei crize umanitare și migratorii majore în cazul unei ofensive împotriva provinciei Idlib. În condițiile actuale, o întoarcere a refugiaților este iluzorie', a adăugat reprezentanta MAE francez.

Conflictul sirian, care a început ca un protest pașnic și, ca urmare a represiunii regimului, s-a transformat într-o rebeliune armată căreia i s-au alăturat ulterior grupări jihadiste, s-a soldat cu peste 300.000 de morți, în timp ce 5,6 milioane de sirieni și-au găsit refugiu în țările vecine și în Europa.

După șapte ani de război, regimul sirian a reușit - cu ajutorul militar al aliatului său rus - să recâștige controlul asupra majorității teritoriului țării, cu excepția provinciei Idlib, ultimul bastion al grupărilor rebele și jihadiste.

Problema întoarcerii refugiaților sirieni acasă divizează comunitatea internațională și suscită preocuparea ONU și a organizațiilor umanitare, care au avertizat în mod repetat împotriva oricărei reveniri forțate a acestora.

Rusia, aliată a președintelui Bashar al-Assad, a apreciat săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri a președintelui Vladimir Putin cu cancelarul german Angela Merkel, că trebuie făcut totul pentru a permite refugiaților să se întoarcă în Siria.

'Numai o soluție politică negociată în conformitate cu Rezoluția 2.254 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite va crea condițiile pentru o întoarcere sigură, demnă și voluntară a refugiaților', a reiterat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Franței. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău