Franța cere Pakistanului să retragă comentariul unui ministru. Pakistanul trebuie să revină pe calea dialogului bazat pe respect

  • 22 Noiembrie 2020 14:30
Franța cere Pakistanului să retragă comentariul unui ministru. Pakistanul trebuie să revină pe calea dialogului bazat pe respect

Ministerul francez de externe a cerut Pakistanului să retragă comentariile unui ministru care a susținut că președintele Franței, Emmanuel Macron, îi tratează pe musulmani la fel cum procedau naziștii cu evreii în cel de-al doilea război mondial, transmite duminică AFP, potrivit Agerpres.

Comentariile au fost făcute sâmbătă pe Twitter de ministrul pakistanez pentru drepturile omului, Shireen Mazari, în contextul disensiunilor bilaterale legate de republicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.

Mazari a revenit duminică cu noi acuzații. Ea afirmase cu o zi în urmă că Macron le face musulmanilor ce le-au făcut naziștii evreilor - copiii musulmani vor primi numere de identitate (alții copii - nu), exact cum evreii au fost obligați să poarte steaua galbenă pe haine pentru identificare'. După reacția Parisului, ea a scris în aceeași rețea socială.

'Aceste cuvinte pline de ură sunt minciuni sfruntate, pline de ideologia urii și a violenței. Astfel de denigrări sunt nedemne de acest nivel de responsabilitate. Le respingem cu cea mai mare fermitate', a comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației franceze, Agnes von der Muhll, precizând că Franța a informat ambasada pakistaneză la Paris despre condamnarea comentariilor. 'Pakistanul trebuie să rectifice aceste remarci și să revină pe calea dialogului bazat pe respect', a cerut ea.

La sfârșitul octombrie, parlamentul de la Islamabad a cerut guvernului pakistanez să își recheme pe ambasadorul de la Paris, acuzându-l pe Macron de incitare la ură împotriva musulmanilor.

Președintele francez îi adusese un omagiu profesorului Samuel Paty, decapitat de un tânăr musulman de origine cecenă pentru că prezentase într-o lecție despre libertatea de exprimare caricaturile cu profetul Mahomed. După republicarea acestora, Macron afirmase că dreptul la blasfemie este strâns legat de libertatea religioasă din Franța. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău