Franța, blocată de o nouă zi de grevă împotriva reformei sistemului de pensii

  • 09 Decembrie 2019 18:30
Franța, blocată de o nouă zi de grevă împotriva reformei sistemului de pensii

Greva împotriva reformei sistemului de pensii a continuat luni în Franța și a paralizat transporturile publice, o adevărată probă de foc pentru un guvern ce pare tot mai preocupat să-și finalizeze proiectul de lege pe care intenționează să-l dezvăluie integral miercuri, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Haos total pe șosele și în regiunea pariziană, călători care-și fac loc cu coatele pentru a intra în puținele mijloace de transport public ieșite pe traseu, biciclete, trotinete și scutere care-și fac periculos cărare printre pietonii agasați - mobilizarea masivă, începută pe 5 decembrie, continuă împotriva ''sistemului universal'' de pensionare dorit de președintele Emmanuel Macron.

Operatorul feroviar SNCF a anunțat asigurarea doar a 15-20% din traficul său normal, avertizând că circulația trenurilor internaționale este ''foarte perturbată'', în timp ce metroul parizian vorbește despre un trafic ''extrem de perturbat'' pe rețeaua sa.

O consecință a grevei este că numeroși cetățeni au ales să se deplaseze cu autoturismul propriu, astfel că s-au creat blocaje în trafic ce la ora locală 08:30 însumau 620 de kilometri în regiunea pariziană.

Perspectivele nu sunt mai bune nici pentru zilele următoare, după ce sindicatele au anunțat o nouă manifestație pentru marți, în urma succesului celei de joia trecută, când peste 800.000 de persoane s-au mobilizat în întreaga țară.

Temerile încep să se facă simțite în privința repercusiunilor economice ale acestor proteste care au loc tocmai în perioada cumpărăturilor de sărbători, magazinele reclamând joia trecută o scădere a vânzărilor cu circa 30%. ''Percepția acestor greve dinspre străinătate este că Franța este deopotrivă blocată și violentă, o imagine care nu este nouă după manifestațiile 'vestelor galbene''', spune Jean-Pierre Mas, președinte al unei asociații a agențiilor de turism.

Guvernul de la Paris, susținut de Comisia Europeană, care consideră ''necesară'' această reformă a sistemului de pensii, încearcă să adopte un ''sistem universal'' de pensii pe puncte, care să elimine regimul pensiilor speciale, mai ales cele de care beneficiază lucrătorii din societățile de transport public, care se pot pensiona mai devreme.

După ce sindicatele au avut luni noi discuții cu guvernul, marți seară președintele Emmanuel Macron și premierul Edouard Philippe vor discuta în cadrul unui dineu la Palatul Elysee cu miniștrii implicați în adoptarea proiectului de lege, înaintea prezentării acestei reforme preconizate pentru miercuri.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău