Franța avertizează că există riscul dispariției Libanului dacă nu se va forma rapid un guvern care să adopte reforme

  • 27 August 2020 11:30
Franța avertizează că există riscul dispariției Libanului dacă nu se va forma rapid un guvern care să adopte reforme

Franța și-a reiterat joi apelul la formarea rapidă a unui guvern și la adoptarea de reforme "de urgență" în Liban, atrăgând atenția că, în caz contrar, această țară riscă să dispară, relatează AFP,preluat de AGERPRES.

"Astăzi, riscul este dispariția Libanului, așa că trebuie luate aceste măsuri", a spus ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL.

După vizita președintelui Emmanuel Macron, care s-a deplasat la 6 august la Beirut, la două zile după explozia uriașă care a zguduit orașul, șeful diplomației franceze a subliniat că aceste reforme nu pot fi făcute de clasa politică actuală, contestată de libanezi.

"Se fagocitează între ei pentru a obține un consens asupra inacțiunii. Acest lucru nu mai este posibil și o spunem cu tărie", a declarat Jean-Yves Le Drian.

"Președintele republicii a spus-o când s-a aflat în Liban la 6 august și o va spune din nou când va fi la Beirut marți", a adăugat el.

"Fiecare știe ce trebuie să facă, dar nu mai există guvern în acest moment în Liban", a continuat el. Premierul libanez Hassan Diab și echipa sa au demisionat pe fondul criticilor de neglijență generală după explozia în port a mai multor mii de tone de nitrat de amoniu care a făcut circa 180 de morți și a distrus cartiere întregi din Beirut.

La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, președintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou șef al guvernului, pe fondul divergențelor între partidele tradiționale care controlează legislativul.

"Trebuie să se facă un guvern și trebuie să se facă repede, pentru că există o urgență, deopotrivă umanitară și sanitară (...) și apoi urgența politică, dacă vrem ca această țară să reziste", a insistat ministrul afacerilor externe.

"Această țară este pe marginea prăpastiei. Jumătate din populație trăiește sub pragul sărăciei, tineretul este dezorientat, șomajul este înspăimântător, inflația este stupefiantă", a spus el.


De aceea, trebuie format un "guvern de misiune" care să poată pune rapid în aplicare "reforme indispensabile, pentru că altfel comunitatea internațională nu va răspunde apelului", a reiterat Jean-Yves Le Drian.

"Nu vom semna un cec în alb pentru un guvern care nu pune în aplicare reformele pe care toată lumea le știe", a insistat el, invocând în special reforma serviciilor publice și a sistemului bancar.

Pe alt plan extern, Jean-Yves Le Drian s-a declarat uluit de faptul că Rusia nu are o abordare transparentă în legătură cu posibila otrăvire a opozantului Aleksei Navalnîi și a adăugat că miniștrii de externe din Uniunea Europeană vor discuta despre subiect în această săptămână, potrivit Reuters.

Navalnîi este în comă indusă medical la un spital din Berlin unde a fost transportat sâmbătă după ce a căzut bolnav în timpul unui zbor în Rusia. Clinica germană susține că primele examinări medicale indică o otrăvire, în timp ce medicii ruși care l-au tratat pe Navalnîi într-un spital din Siberia au contrazis diagnosticul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău