Franța ar putea scufunda navele Mistral construite pentru Rusia

  • 06 Mai 2015 11:53
Franța ar putea scufunda navele Mistral construite pentru Rusia

Cele două nave Mistral construite pentru Rusia ar putea fi scufundate de Franța în largul mării, în cazul în care contractul va fi reziliat și livrarea lor în Rusia nu va mai avea loc, informează Agerpres.

'Printre principalele variante luate în calcul de Paris este analizată și posibilitatea distrugerii portelicopterelor. Acestea vor fi fie demontate și reutilizate, fie scufundate în largul mării'.

Potrivit Le Figaro, o asemenea variantă de finalizare a contractului ruso-francez pentru construirea a două nave din clasa Mistral este 'șocantă'. Cotidianul citează afirmațiile unui înalt oficial militar francez, al cărui nume nu este precizat, care subliniază că asemenea măsuri 'sunt de neadmis cel puțin ca atitudine față de muncitorii de pe șantierul Saint-Nazaire, unde au fost construite navele gigant'.

În același timp, cotidianul consideră 'puțin probabile' încercările de a utiliza navele Mistral, numite deja 'Vladivostok' și 'Sevastopol', de către forțele militar-maritime ale Franței, dat fiind că acestea 'au fost modificate conform standardelor rusești și, în acest caz, va fi nevoie de reconstruirea și reutilarea lor, ceea ce, potrivit experților, va consta sute de milioane de euro'.

În aceste condiții, 'principala variantă rămâne posibilitatea de a găsi noi cumpărători pentru cele două nave Mistral', subliniază Le Figaro. Potrivit publicației, printre potențialii clienți figurează Canada, Egipt și 'o țară nord-europeană'.

Prima navă Mistral, construită pentru Rusia și numită 'Vladivostok', a fost lansată la apă în octombrie 2013 și urma să fie predată Flotei Militare Ruse încă în noiembrie 2014. În ultimul moment, Parisul a suspendat pe termen nedeterminat predarea navei către partea rusă, motivându-și decizia prin înrăutățirea situației din Ucraina.

De asemenea, inițial era planificat ca cea de-a doua navă Mistral, numită 'Sevastopol', să fie predată Rusiei în a doua parte a lui 2015, însă și în acest caz procedura a fost suspendată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău