Franța amenință că-și va retrage soldații din Mali dacă țara africană se va alia cu grupul rus de securitate Wagner

  • 15 Septembrie 2021 10:59
Franța amenință că-și va retrage soldații din Mali dacă țara africană se va alia cu grupul rus de securitate Wagner

O cooperare între junta la putere din Mali și compania privată rusă Wagner ar fi "incompatibilă" cu menținerea unei forțe franceze în această țară, a avertizat marți șeful diplomației franceze, relatează AFP.

"Este un lucru deloc compatibil cu prezența noastră", a declarat Jean-Yves le Drian în fața Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale, scrie digi24.ro.

"O intervenție a unui grup de acest tip în Mali ar fi incompatibilă cu acțiunea partenerilor din Sahel și internaționali în Mali", a adăugat el.

AFP a relatat anterior, citând surse franceze apropiate de dosar, că junta la putere la Bamako analizează posibilitatea încheierii cu Wagner a unui contract privind desfășurarea a o mie de paramilitari ruși în Mali pentru formarea forțelor sale armate (FAMa) și asigurarea protecției liderilor.

O sursă de securitate vest-africană a declarat la rândul său, pentru AFP, că Wagner negociază o venire în forță în Mali, unde li s-au promis bani și posibilitatea unor exploatări miniere. Aceste surse au confirmat informații dezvăluite anterior de agenția Reuters.

Contactat de AFP, Ministerul malian al Apărării a recunoscut că poartă negocieri cu grupul rus controversat. "Mali intenționează de acum înainte să-și diversifice pe termen mediu relațiile pentru a asigura securitatea țării. Nu am semnat nimic cu Wagner, dar discutăm cu toată lumea", a reacționat ministerul, insistând asupra faptului că "în acest stadiu, nimic nu este semnat".

"Nu suntem la curent cu semnarea unui contract între Mali și societatea Wagner" și "nu am servit drept intermediari", a comentat pentru AFP o sursă diplomatică rusă de la Bamako, subliniind totuși că, "la fel ca Franța și alte țări, suntem preocupați de securitatea zonei".

Trimisul special al Franței pentru Sahel, Christophe Bigot, a fost primit în septembrie la Moscova pentru a discuta despre respectivul dosar, a precizat această sursă.

Grupul Wagner, cu care Moscova dezminte orice legătură, furnizează servicii de mentenanță a echipamentelor militare și de formare, dar este acuzat și de furnizarea de mercenari, existând suspiciuni că s-ar afla în proprietatea unui om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, scrie Agerpres.

"Ei s-au ilustrat în trecut numai în Siria, în Republica Centrafricană, cu multe abuzuri, jafuri, încălcări de toate genurile și nu pot corespunde niciunei soluții", a afirmat ministrul francez de externe.

"În Republica Centrafricană, asta a provocat o deteriorare a situației de securitate", a subliniat el.

Eventuala încheiere a unui acord între junta la putere la Bamako și compania rusă privată Wagner ar fi extrem de îngrijorătoare și în contradicție cu angajamentul militar al Franței în regiunea Sahel din ultimii opt ani, a declarat la rândul său ministrul francez al apărării, Florence Parly.

Audiat într-o altă comisie parlamentară, cea pentru Apărare, ministrul a spus că, "dacă autoritățile din Mali vor încheia un contract cu societatea Wagner, ar fi extrem de îngrijorător și contradictoriu, incoerent cu tot ce am întreprins de ani de zile și cu tot ce vrem să facem pentru susținerea țărilor din Sahel".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău