Franța: Adunarea Națională a adoptat proiectul de lege ce transformă pașaportul sanitar în pașaport de vaccinare

  • 06 Ianuarie 2022 09:34
Franța: Adunarea Națională a adoptat proiectul de lege ce transformă pașaportul sanitar în pașaport de vaccinare

După trei zile de dezbateri tumultoase, alimentate de afirmațiile controversate ale președintelui francez Emmanuel Macron, care și-a declarat intenția de a-i "scoate din sărite" pe cei nevaccinați, Adunarea Națională a Franței a adoptat joi la primele ore ale dimineții, în prima lectură, proiectul de lege ce transformă pașaportul sanitar în pașaport de vaccinare, informează AFP, citat de AGERPRES.

Anunțat în decembrie de executivul francez în fața epidemiei galopante de COVID-19, acest text a fost aprobat la orele 05:25 de către 214 parlamentari, de cei ai majorității, precum și de o parte din partidul Republicanii (dreapta) și din Partidul Socialist (stânga). Împotrivă au votat 93 de deputați, cei ai extremei stângi și extremei drepte, precum și 3 disidenți din partidul majoritar de centru-dreapta. De asemenea, 27 de deputați s-au abținut.

Proiectul de lege mai trebuie să fie examinat de Senatul dominat de dreapta, la începutul săptămânii viitoare, pentru a intra în vigoare pe 15 ianuarie, după cum dorește guvernul, însă este de așteptat ca acest lucru să fie amânat cu câteva zile.

Odată intrat în vigoare, toate persoanele de peste 12 ani vor trebui să facă dovada vaccinării pentru a accede la activități recreative, la restaurante și baruri, târguri și transportul public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient, exceptând accesul către instituțiile și serviciile de sănătate.

Printre amendamente, deputații au majorat de la 12 la 16 ani vârsta de la care va fi necesar un pașaport de vaccinare pentru ieșirile cu școala sau activități extrașcolare.

Până la începutul nopții, parlamentarii au polemizat asupra fondului acestui proiect de lege, opozanții vizând în special controlul de identitate pe care îl vor putea opera persoanele din industria alimentației publice, în cazul în care ar exista "motive serioase" pentru a crede că se fraudează pașaportul de vaccinare.

Deputați ai partidului Republicanii au anunțat că vor sesiza Consiliul Constituțional în această privință.

Premierul francez Jean Castex a venit el însuși miercuri după-amiaza să le ceară parlamentarilor să accelereze aprobarea proiectului de lege, după blocajul provocat de afirmațiile lui Emmanuel Macron.

"Pe cei nevaccinați, vreau foarte tare să-i scot din sărite. Și prin urmare vom continua să o facem, până la capăt. Aceasta este strategia", a declarat șeful statului francez într-un interviu pentru ediția de marți a cotidianului Le Parisien. "Atunci când libertatea mea o restrânge pe cea a altora, devin un iresponsabil. Un iresponsabil nu mai este un cetățean", a adăugat Macron.

În timpul dezbaterilor, ministrul sănătății Olivier Veran a anunțat că miercuri au fost înregistrate în Franța alte 335.000 de noi contaminări cu COVID-19, un record după cele 271.686 cu o zi înainte.

Totodată, el și-a exprimat satisfacția că alți 66.000 de francezi au primit miercuri o primă doză de vaccin, cifră ce nu a mai fost atinsă de la 1 octombrie, dând de înțeles că această creștere puternică are legătură cu dezbaterile asupra pașaportului de vaccinare și cu afirmațiile controversate ale lui Emmanuel Macron. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău