Franța a deconspirat o imensă rețea de propagandă rusă ce viza Europa și Statele Unite

  • 13 Februarie 08:29
Franța a deconspirat o imensă rețea de propagandă rusă ce viza Europa și Statele Unite

Franța a dezvăluit luni o rețea "structurată și coordonată" de site-uri care difuzează propagandă rusă în Europa și în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei și al cărei conținut este de natură să "aducă atingere intereselor fundamentale ale națiunii", relatează Agerpres cu fererire la AFP.

Denumită "Portal Kombat", această rețea constituită din 193 de site-uri a fost dezvăluită după patru luni de cercetare de către Viginum, un organism francez care luptă împotriva ingerințelor digitale străine.

În perioada septembrie-decembrie 2023, Viginum a analizat activitatea acestei rețele de "portaluri de informații" digitale "cu caracteristici similare, care difuzează conținut pro-rus destinat unei audiențe internaționale".

Câteva dintre ele, aparținând "ecosistemului 'pravda'" - sau 'adevăr' în rusă, denumirea fostului organ al Partidului Comunist sovietic -, vizează direct "țările occidentale care susțin Ucraina", potrivit unui raport Viginum.

Scopul principal al Portal Kombat pare a fi acela de a legitima războiul Rusiei în Ucraina, a declarat o sursă diplomatică.

"Foarte orientate ideologic, aceste conținuturi expun informații vădit inexacte sau înșelătoare", a spus sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău