Franţa a decis să suspende exporturile de armament către Turcia

  • 13 Octombrie 2019 14:00
Franţa a decis să suspende exporturile de armament către Turcia

Forţele democratice siriene, o organizaţie dominată de kurzii sirieni, afirmă că miliţiile care participă alături de armata turcă la ofensiva acesteia în nord-estul Siriei au ucis o importantă politiciană şi activistă pentru drepturile femeilor - Hervin Khalaf ar fi fost executată pe un drum capturat de miliţii, care au mai ucis alţi opt civili, scrie RRA.

Gruparea pro-turcă acuzată afirmă că luptătorii săi nici măcar nu au ajuns la faţa locului.

Pe de altă parte, kurzii afirmă că invazia turcă a dus la o revigorare a Statului Islamic, care deja a organizat două atentate sinucigaşe.

Forţele democratice siriene transmit că deocamdată luptă pe două fronturi, cu Turcia şi Statul Islamic, dar că mii de jihadişti ar putea să evadeze din taberele de prizonieri.

Între timp, după ce Germania a anunţat că suspendă exporturile de armament către Turcia din cauza ofensivei din nord-estul Siriei, Franţa a luat o decizie similară.

Franţa condamnă din nou cu fermitate ofensiva lansată de Turcia în nord-estul Siriei, acțiune unilaterală se pune în pericol eforturile de securitate desfășurate de coaliția internațională împotriva organizației teroriste Statul Islamic, cu consecințe umanitare importante.

În așteptarea încetării acestei ofensive Franța a decis să suspende exportul oricărui fel de echipament militar pe care turcii l-ar putea folosi în această acțiune - precizează comunicatul celor două ministere. Decizia se aplică imediat.

În opinia Parisului, Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene, care se va reuni mâine la Luxemburg, va fi o oportunitate de a avea o abordare europeană coordonată în această criză.

Totodată, Franța a solicitat o întâlnire de urgență a membrilor coaliţiilor internaționale de luptă împotriva organizației teroriste Statul Islamic pentru a discuta despre continuarea acțiunilor comune în noul context.

Ieri, la Paris, și în mai multe orașe din Franța zeci de mii de oameni au manifestat pentru ai susține pe kurzi și a denunţa intervenția armatei turce.

Participanți, între care și oameni politici francezi, i-au cerut Europei să nu se mulțumească doar să privească de la distanță , ci să pună presiune pe Turcia să oprească acest război.

Sursa:RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
5,49 °C
nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:2,64 m/s
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
11 °C

Curs oficial BNM 26 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3526 0.0359
USD 17.8588 0.0084
RON 4.0252 0.0052
UAH 0.7282 -0.0004
RUB 0.2732 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău