Franța a decis să intervină în Irak
-
31 Octombrie 2014 18:51
Președintele Franței, François Hollande și președintele Turciei, Recep Tayyipt Erdogan, au susținut o conferință de presă la Paris, după întrevederea avută.
"Franța a decis să intervină în Irak și să sprijine armata irakiană cu avioane de luptă. Conflictele sunt acum dechise și am decis să asigurăm sprijin pentru luptătorii kurzi irakieni, mai ales în privința instruirii militare. În Siria, din câte suntem informați, avem de-a face cu doi adversari: Statul Islamic (ISIL) și președintele Bashar al-Assad, care continuă să bombardeze zonele civile, ucigând femei și copii. Ne-am gândit că este posibil ca ISIL să formeze o alianță cu regimul sirian, și acesta este motivul pentru care am decis să asigurăm instruire pentru Armata Siriană de Eliberare, și acesta este unul din subiectele discuțiilor pe care le-am avut cu președintele Erdogan. Trebuie să ne asigurăm că va fi o victorie a Armatei Siriene de Eliberare, forță a opoziției democratice care se bucură de sprijinul necesar", a declarat președintele François Hollande.
De asemenea, președintele francez a precizat că a discutat cu omologul său turc despre posibilitatea stabilirii unor zone cu spațiu aerian închis la granița dintre Siria și Turcia, zone în care Franța să poată asigura sprijinul necesar în termeni de instruire și echipamente militare pentru Armata Siriană de Eliberare.
"Am discutat, de asemenea, despre relațiile bilaterale Franța-Turcia și am pus la punct un set de decizii privind dezvoltarea comerțului și deschiderea piețelor, am stabilit mai multe proiecte și subiecte privind infrastructura și transporturile, progresul în relațiile economice dintre Turcia și Franța", a mai spus președintele Hollande în conferința de presă și a adăugat că, în cadrul întrevederii, cei doi au discutat și despre capitolele de negociere deschise de Turcia cu Uniunea Europeană.
"Nu se pune problema obținerii calității de membru al UE, dar se pune poblema dacă este posibil acest lucru și este clar că este nevoie de negocieri și de revederea capitolului privind politicile regionale, dar și a capitolului care privește justiția, drepturile omului și securitatea - sunt capitole care este posibil să fie discutate la nivelul UE", a declarat François Hollande.