Franța: Un 'sat Alzheimer' în perspectivă

  • 01 Mai 2015 18:11
Franța: Un 'sat Alzheimer' în perspectivă

În regiunea Landes (sud-vest), autorități, arhitecți și actori din domeniul sănătății se gândesc la un proiect inedit în Franța, testat deja în Olanda: un 'sat Alzheimer', transmite Agerpres.

În acest sat, locuitorii ar învăța să ducă o viață aproape obișnuită, scrie vineri 20minutes.ch.

Proiectul așteaptă aprobarea din partea statului pentru a se putea concretiza, la începutul lunii iunie, spune fostul ministru Henri Emmanuelli, aflat acum în fruntea departamentului Landes. Satul ar putea fi inaugurat în 2017. Emmanuelli s-a gândit la realizarea acestui proiect când a citit în 2013 un articol în Le Monde despre primul sat Alzheimer din Europa, situat în Olanda.

La Weesp, mică localitate la circa 20 de kilometri de Amsterdam, 150 de vârstnici suferind de demență avansată se plimbă liber prin De Higeweyk, mic sat convivial cu multă verdeață și terase înflorite. Atât numai că locul, finanțat aproape integral de statul olandez, este plasat zi și noapte sub atenta supraveghere a unui personal instruit pentru îngrijirea bolnavilor senili. 'Orașul în oraș' are supermarket, salon de coafură, teatru și cinematograf. Henri Emmanuelli ar vrea să facă în Landes un loc asemănător, 'în care oamenii să regăsească esențialul din viața lor anterioară'. Nu vor exista halate albe în insula ultrasecurizată unde 'calitatea vieții se va îmbunătăți prin reducerea consumului de medicamente'.

'Satul Alzheimer' ar urma să găzduiască 152 de pacienți foarte în vârstă, 'foarte dependenți și dezorientați', alături de 150 de membri ai personalului medical și tot atâția voluntari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău