Franța: Doi jihadiști condamnați la închisoare

  • 26 Februarie 2016 16:51
Franța: Doi jihadiști condamnați la închisoare

Tribunalul corecțional din Paris a condamnat vineri la 5 și, respectiv, 6 ani de închisoare doi tineri jihadiști francezi care au plecat în 2014 în Siria pentru a se alătura lui Oumar Diaby, considerat primul recrutor de jihadiști francezi, relatează AFP.

Parchetul ceruse împotriva lor pedepse cu câte un an mai mari decât cele primite.

Procurorul de caz solicitase instanței să nu se încreadă în naivitatea și căința inculpaților, evocând ipoteza apartenenței lor la o 'celulă latentă'.

Cei doi tineri au fost arestați în noiembrie 2014, la câteva luni după revenirea din Siria, unde s-au aflat timp de două luni și unde s-au întâlnit cu Omar Omsen, pe numele real Oumar Diaby.

Fost delincvent franco-senegalez, acesta a devenit imam radical autoproclamat la Nisa și s-a aflat din 2013 în Siria, unde a condus o 'katiba' (brigadă) de jihadiști francofoni pentru Frontul al-Nosra, ramura Al-Qaida în Siria. Potrivit serviciilor de informații, el ar fi fost ucis între timp.

Cei doi inculpați, în vârstă de 27 de ani, au fost denunțați de un alt jihadist revenit din Siria, Hamza Mandhoui, care a susținut că aceștia s-au întors pentru a comite un atentat, ipoteză care nu a putut fi confirmată.

La proces, inculpații și-au povestit experiența siriană, declarând că au plecat 'într-o aventură' pentru că se simțeau inutili în societatea franceză. Ei au recunoscut că s-au antrenat cu puști kalașnikov și că s-au oferit voluntari pentru o operațiune de comando care urma să însoțească un atentat cu camion-capcană, dar care, au susținut ei, nu a mai avut loc.

Declarându-se dezamăgiți de experiența trăită, ei ar fi pretextat că au părinți bolnavi, pentru a se putea întoarce în Franța.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău