Frank-Walter Steinmeier: Germania are un interes major într-o Republică Moldova democrată, prosperă și stabilă

  • 19 Mai 2021 15:43
Frank-Walter Steinmeier: Germania are un interes major într-o Republică Moldova democrată, prosperă și stabilă

Germania are un interes major într-o Republică Moldova democrată, prosperă și stabilă, a declarat președintele german Frank-Walter Steinmeier la conferința de presă comună cu președinta Maia Sandu, aflată în vizită la Berlin.

Președintele german a menționat că situația din Republica Moldova nu este una simplă și că relațiile dintre cele două țări pot deveni mai apropiate. De asemenea, el a făcut referire la situația complicată din regiunea transnistreană.

Cursul reformator curajos pe  care l-ați ales evidențiază faptul că  relațiile noastre pot fi și mai strânse în anii ce urmează. Pledăm la nivel bilateral și european pentru un sprijin pentru țara dvs.  Țara dvs nu e într-o situație politică nu tocmai facilă, regiunea transnistreană încearcă să obțină suveranitate teritorială și asta știe cel care a fost cel puțin odată de la Chișinău la Tiraspol și își amintește care sunt condițiile de viață ale oamenilor. Condițiile sunt dificile în Republica Moldova. Sper că mai ales după alegeri, să existe posibilitatea de a ne apropia unii de ceilalți. Formatul 5+2, organizațiile internaționale au încercat să obțină apropieri, dar nu au existat rezultate palpabile. În ultimele săptămâni am putut observa cu toții că multor actori politici din țara dvs le lipsea respectul față de constituție, față de instituțiile. Observăm o polarizare puternică la nivel de societate, situația din RM nu e una normală, avem multe de făcut”.

La rândul său, președinta Maia Sandu a apreciat că această vizită este o reconfirmare a importanței pe care Republica Moldova o conferă Germaniei. Pe plan bilateral, Maia Sandu a vorbit despre o agendă comună robustă. Președinta Republicii Moldova s-a referit la importanța alegerilor parlamentare anticipate, pentru ca în Parlament să ajungă persoane oneste, care să reformeze în special sistemul de justiție.

Republica Moldova și Germania au o agendă robustă în plan bilateral, în context regional și european. Îmi doresc consolidarea maximă a relației noastre. Suntem îngrijorați de tensiunile înregistrate în ultima perioada. Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova, totodată este importantă și pentru dezvoltarea Republicii Moldova(…) Acest vot arată că oamenii cer curățarea sistemului politic și public de corupției. Sper că și la aceste alegeri cetățenii vor sprijini forțe politice care vor să facă reforma justiției și vor crea oportunități economice și acasă”.

De asemenea, Maia Sandu a spus că Republica Moldova va semna cu Germania acorduri  privind angajarea cetățenilor moldoveni la munci sezoniere, dar și facilitarea procesului de recunoaștere a carnetelor de conducere moldovene în Germania.  Maia Sandu a mulțumit Germaniei pentru sprijin, în special în combaterea pandemiei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău