Frank-Walter Steinmeier ar putea fi noul președinte al Germaniei. Partidului Angelei Merkel susține candidatura sa

  • 14 Noiembrie 2016 15:13
Frank-Walter Steinmeier ar putea fi noul președinte al Germaniei. Partidului Angelei Merkel susține candidatura sa

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), va sprijini candidatura ministrului de externe social-democrat Frank-Walter Steinmeier la președinția Germaniei, potrivit unor surse din cadrul guvernului, relatează DPA, citat de Agerpres.

Formațiunea CDU, de centru-dreapta, care formează coaliția la guvernare cu Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga, a fost de acord să-l sprijine pe Steinmeier ca răspuns la o sugestie a liderului SPD, Sigmar Gabriel, care deține funcția de vicecancelar, mai informează sursa citată.

Presa germană nota săptămâna trecută că social-democrații l-au propus pe Frank-Walter Steinmeier drept posibil candidat, dar că acesta nu are sprijinul cancelarului Angela Merkel sau al Horst Seehofer, liderul CSU (aripa bavareză a CDU). Totodată, extrema dreaptă și extrema stângă nu îl susțin pe Steinmeier.

Președintele Germaniei are în practică un rol formal, puterea politică fiind exercitată de către cancelarul federal aflată la conducerea guvernului, însă acesta deține prerogative importante, conform Actului Fundamental (n.r. – constituția Germaniei), precum nominalizarea cancelarului, numirea acestuia și a cabinetului federal sau dizolvarea Parlamentului în anumite circumstanță.

În Germania, președintele este ales pe o durată de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului și este ales în cadrul Convenției Federale, un corp constituțional format din membrii Bundestag-ului și un număr de reprezentanți din partea land-urilor în mod proporțional cu populația statelor respective. Mandatul actualului președinte, Joachim Gauck, expiră în martie 2017.

În ceea ce-l privește pe Frank-Walter Steinmeier, actualul șef al diplomației germane (2013-prezent) a fost vice-cancelar în guvernul federal în perioada 2007-2009,  ministru de Externe între 2005-2009 și lider al social-democraților germani în Parlament între 2009-2013. Steinmeier este cunoscut pentru pozițiile sale favorabile la o revenire la normalitate în raporturile dintre Occident și Rusia, dar și prin criticile la adresa intervenției rusești în Siria.

Recent, acesta și-a manifestat scepticismul cu privire la predictibilitatea politicii externe americane după alegerea lui Donald Trump ca lider al SUA.

”Rezultatul scrutinului nu trebuie să fie subestimat. Acest rezultat este extem de diferit de ce își doreau oamenii din Germania. Dar desigur că vom accepta victoria. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că politica externă americană va fi mai puțin previzibilă în viitorul apropiat”, a spus Steinmeier.

În ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, șeful diplomației germane a stimulat în ultima vreme formatele informale de discuții între miniștrii de Externe ai țărilor fondatoare, mai ales după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău