Francezii vor fi consultați cu privire la restaurarea Catedralei Notre-Dame, asigură ministrul culturii al Franței

  • 03 Mai 2019 12:10
Francezii vor fi consultați cu privire la restaurarea Catedralei Notre-Dame, asigură ministrul culturii al Franței

Francezii ''se vor putea pronunța'' cu privire la reconstrucția Catedralei Notre-Dame din Paris, reconstrucție ce va face obiectul unei ''mari dezbateri și a unei mari consultări'', chiar dacă alegerea finală a proiectului îi va reveni statului francez, a declarat vineri ministrul culturii al Franței, Franck Riester, la postul LCI, informează AFP.

În timp ce un sondaj YouGov publicat la sfârșitul lui aprilie arăta că mai mult de un francez din doi (54%) dorește o reconstrucție "identică", comparativ cu 25% care se declarau favorabili unui "gest arhitectural", Riester a opinat că este necesar să studieze toate opțiunile - de aici și concursul de arhitecți de stat pe care vrea să-l lanseze -, dar că francezii își vor putea spune părerea în cadrul unei mari consultări publice.

După incendiul care a distrus la mijlocul lui aprilie Catedrala Notre-Dame, guvernul francez a anunțat că va organiza un concurs internațional de arhitecți pentru reconstrucția turlei. Proiectul selectat de stat, care este proprietarul clădirii, va decide dacă turla concepută de arhitectul Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă va fi înlocuită "printr-un gest arhitectural contemporan".

"Vom vedea care va fi decizia statului, însă toate acesta se vor face concertat, prin consultare, nimic nu se va face pe la spatele francezilor", a dat Riester asigurări. "Dacă se va pune acum punct dezbaterii și va fi aceeași turlă sau o turlă diferită, e ca și cum am limita puterea de decizie a compatrioților noștri. Aici fiecare va avea posibilitatea de a se exprima (...) și apoi se va tranșa după o mare dezbatere și o mare consultare", a adăugat el.

Ministrul a reamintit că în Franța, restaurările de catedrale aduceau toate "noutăți", cum am fi, de exemplu, folosirea unor materiale diferite, iar aceasta explică utilitatea unei mari dezbateri.

"Francezii se vor putea exprima și vom vedea apoi ce decizie va fi luată și cum va fi restaurată Catedrala Notre-Dame", a conchis ministrul culturii.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău