Francezii, îngrijorați că se scumpește tradiționala baghetă: „Chiar dacă nu pare, este o creștere uriașă”

  • 28 Octombrie 2021 08:46
Francezii, îngrijorați că se scumpește tradiționala baghetă: „Chiar dacă nu pare, este o creștere uriașă”

Creșterea prețului la grâu îi alarmează pe francezi, care se tem de o posibilă scumpire a tradiționalei baghete, considerată de mulți drept un barometru pentru situația economică a țării. Franța consumă 10 miliarde de baghete pe an.

Multe brutării din Franța au început să pună afișe în care își avertizează clienții că prețul baghetei ar putea crește cu 3 până la 5 eurocenți, de la o medie de aproximativ 89 de eurocenți în prezent.

„Chiar dacă nu pare, este o creștere uriașă. Prețul unei baghete a crescut cu doar 23 de eurocenți în ultimii 20 de ani”, a spus Dominique Anract, președintele confederației brutăriilor și magazinelor de patiserie din Franța, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Criza din industria pâinii are legătură cu o creștere mondială cu 30% a prețului grâului începând din luna septembrie, unul din ingredientele de bază ale baghetei. Un alt factor este creșterea prețurilor la energie, care face mai scumpă funcționarea cuptoarelor, spun Dominique Anract și alți experți, în condițiile în care firmele și consumatorii din întreaga lume încep să resimtă efectele prețurilor mai mari.

10 miliarde de baghete pe an

Prețurile mari la energie afectează și lanțul alimentar din Italia, pe fondul așteptărilor că va crește costul cerealelor. Asta ar urma să împingă în sus prețul la pâine și paste în supermarketuri, însă rafturile de carne și produse lactate sunt chiar și mai vulnerabile, deoarece crescătorii de vite și producătorii de lactate vor fi forțați să plătească prețuri mai mari la cereale pentru a-și hrăni animalele, iar costurile le vor trece pe seama consumatorilor.

Cei 67 de milioane de locuitori ai Franței sunt mari consumatori de baghete. Potrivit „Observatoire du Pain”, o venerabilă instituție care urmărește cu atenție evoluția baghetei de 65 de centimetri, francezii consumă 320 de baghete în fiecare secundă, adică, în medie, o jumătate de baghetă pe persoană în fiecare zi și 10 miliarde de beghete în fiecare an.

„Chiar și o majorare cu trei eurocenți este una teribilă dacă se aplică la nivel național. Bagheta este emblema, simbolul nostru, termometrul economiei noastre. Nu poate să treacă peste un euro”, spune Dominique Anract.

Chiar dacă bagheta pare un produs fundamental francez, ea a fost inventată în 1829 de un brutar născut la Viena, August Zang. Acesta a pus la punct un cuptor cu aburi care permitea producția unei pâini cu o crustă tare, dar cu un interior pufos. Apogeul baghetei a fost în anii 1920, când a fost adoptată o lege în Franța care împiedica brutarii să lucreze înainte de ora 4 dimineața. Forma subțire și alungită a baghetei permitea ca aceasta să fie produsă mai rapidă decât alte pâini mai greu de digerat, astfel că era singura pâine pe care brutarii puteau să o producă la timp pentru micul dejun.

Ministrul Culturii din Franța, Roselyne Bachelot a propus chiar includerea baghetei în patrimoniul cultural al UNESCO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău