Franceza, limbă de instruire în trei instituții de învățământ din Republica Moldova

  • 27 Ianuarie 2018 09:17
Franceza, limbă de instruire în trei instituții de învățământ din Republica Moldova

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în colaborare cu Alianța Franceză și Ambasada Franței din Moldova, lansează un proiect pentru consolidarea formărilor francofone din cadrul a trei instituții de învățămînt profesional din țară.

Proiectul va fi relalizat la Centrul de Excelență în Transporturi, Școala Profesională nr.2 din Chișinău și Colegiul Național de Comerț al Academiei de Studii Economice din Moldova, potrivit INFOTAG.

"Prin intermediul acestui proiect, partenerii își propun să faciliteze inserția profesională a absolvenților instituțiilor de învățămînt profesional tehnic din Moldova și să răspundă priorităților Codului Educației al Republicii Moldova, care prevede că, la terminarea studiilor liceale, fiecare elev trebuie să cunoască două limbi străine", a spus reprezentanta Agenției, Olesea Simion.

Proiectul a fost inițiat luând în considerare și necesitatea promovării plurilingvismului la nivel preuniversitar, subliniată în cadrul Strategiei pentru Educație și Formare 2020. Acesta va fi unul complex, în cadrul lui fiind organizate diverse activități.

În vederea ameliorării calității învățămîntului, profesorii de limba franceză și discipline non lingvistice vor beneficia de formări pentru consolidarea competențelor și capacităților în franceza de specialitate în domeniile economic, tehnologii alimentare, transport, turism. Vor fi organizate mobilități de formare pentru profesori în Franța, iar experți din țările francofone vor asigura seminare de formare la Chișinău.

Cei mai buni studenți din cele trei instituții de învățămînt profesional tehnic vor beneficia de burse de stagii profesionale.

Proiectul prevede și dotarea pedagogică și cu echipament a celor trei instituții.

Realizarea acestuia va contribui la sporirea atractivității învățămîntului profesional tehnic din Republica Moldova, la crearea de parteneriate între instituțiile de învățămînt profesional tehnic din Moldova și cele din Franța, la consolidarea dialogului între învățămîntul profesional tehnic, cel universitar și actorii socio-economici, precum și la integrarea reușită a absolvenților din instituțille de învățămînt profesional tehnic pe piața muncii din Republica Moldova.

Agenția Universitară a Francofoniei este o instituție cu dublu statut - asociație ce reunește peste 800 de universități de pe cinci continente și, în același timp, operator al Francofoniei instituționale pentru învățământul superior și cercetare. Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior care oferă studii de limbă franceză sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru inserția profesională a tinerilor, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor defi nite de membrii săi, acțiunile AUF acoperă în prezent 104 țări, precizează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău