France Presse | Trei provocări extrem de serioase pentru actorul de comedie devenit președinte al Ucrainei

  • 22 Aprilie 2019 10:50
France Presse | Trei provocări extrem de serioase pentru actorul de comedie devenit președinte al Ucrainei

Timp de 20 ani, Volodimir Zelenski a aruncat în derizoriu scena politică ucraineană în calitate de actor de comedie, însă acum, devenit președinte, se va confrunta cu provocări extrem de serioase, cu interlocutori redutabili, indiferent dacă este vorba de Vladimir Putin, FMI sau o clasă politică ostilă, comentează France Presse, potrivit Agerpres.

A fost argumentul esențial al adversarului său, președintele în exercițiu Petro Poroșenko: "Un actor fără experiență nu poate purta un război cu agresorul rus".

Volodimir Zelenski moștenește un conflict care a produs aproape 13.000 de morți în cinci ani și care privează Ucraina de controlul asupra bazinului său minier și industrial și asupra unei părți a frontierei sale cu Rusia.

Kievul și Occidentul acuză Moscova că îi susține militar pe separatiștii pro-ruși care controlează aceste regiuni, lucru pe care autoritățile ruse îl neagă, în ciuda dezvăluirilor mai multor media.

Acordurile de la Minsk de la începutul lui 2015, semnate sub egida Parisului, Berlinului și Moscovei, au permis reducerea în intensitate a luptelor, fără a pune capăt conflictului și fără a aduce o soluție politică.

Zelenski a promis duminică seară că va "relansa" acest proces, după ce în campania electorală a lansat ideea de a asocia și SUA sau Marea Britanie la procesul de pace.

Deși s-a declarat dispus să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, el rămâne ferm: aceste teritorii trebuie să revină pe deplin sub control ucrainean, fără statut special.

În opinia politologului Mikola Davidiuk, mai mult decât o soluție militară, "el va încerca cu orice preț fie să încheie acorduri direct cu Putin, fie să folosească metode politico-diplomatice cu ajutorul Uniunii Europene și al Statelor Unite".

Dorind să întindă mâna locuitorilor din aceste teritorii, Zelenski a promis la sfârșitul campaniei un "război al informării" care va urmări să îi convingă de faptul că "Ucraina are nevoie de ei și că ei au nevoie de Ucraina", dar și "măsuri umanitare" pentru ei.

Aproape de un colaps financiar, Ucraina a beneficiat în 2014 de un plan de ajutor din partea Occidentului, gestionat de Fondul Monetar Internațional (FMI). Însă creditele au fost deblocate în tranșe mici, din cauza dificultății de a adopta anumite măsuri de austeritate sau pentru lupta împotriva corupției cerute în schimbul ajutorului.

Așteptată în următoarele două luni, livrarea viitoarei tranșe, de 1,3 miliarde de dolari, rămâne incertă, lăsând bugetul într-o situație precară.

"În următorii trei ani, Ucraina va trebui să ramburseze peste 20 de miliarde de dolari de datorie publică și nu se știe exact cum va face asta", avertizează Oleksandr Parașici, analist al băncii Concorde Capital, subliniind "importanța critică" de a continua colaborarea cu FMI.

Rămâne de văzut dacă viitorul președinte va intenționa să convingă populația care l-a votat masiv că trebuie să accepte măsuri de austeritate, în contextul în care Ucraina este una din cele mai sărace țări din Europa.

Zelenski a insistat că vrea să amelioreze condițiile de viață pentru a limita plecarea masivă a forței de muncă spre statele vecine membre ale UE.

El se arată în schimb ferm în privința corupției, cerință majoră a statelor occidentale, care nu și-au ascuns nemulțumirea în ultimii ani în fața lipsei de progrese împotriva acestui flagel. El a angajat deja un fost ministru de finanțe respectat în mediile financiare, Oleksandr Daniliuk.

Extrem de repede, Zelenski riscă să se găsească în fața unei situații financiare delicate. Cu trei zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale de duminică, justiția a anulat salvarea, la sfârșitul lui 2016, a primei bănci ucrainene, PrivatBank, unde sunt depozitate o parte deloc de neglijat a economiilor ucrainenilor. Finanțatorii Kievului au transmis că urmăresc îndeaproape acest dosar-cheie pentru asanarea finanțelor țării.

În opinia politologului Mikola Davidiuk, "primul risc, și cel mai important, nu este legat de armată și nici de război, ci de formarea echipei sale".

Deși spune că vrea să modernizeze puterea introducând o procedură de destituire, mutând președinția într-un 'spațiu deschis' sau deplasându-se cu zboruri obișnuite, Zelenski nu are majoritate în parlament pentru a forma un guvern.

Alegerile legislative nu sunt prevăzute decât la 27 octombrie, o perioadă lungă pentru viața politică ucraineană. Iar a le devansa pentru a beneficia de elanul de la prezidențiale este extrem de complicat din punct de vedere legal.

"Zelenski va avea mari dificultăți în a-și asigura sprijinul parlamentului", care îi va fi "extrem de ostil", spune Anatoli Oktisiuk, de la centrul de analiză Democracy House.

Potrivit acestui expert, o altă dificultate vor fi "relațiile cu oligarhii", extrem de puternici în Ucraina, și în primul rând cu Igor Kolomoiski, adversar feroce al lui Petro Poroșenko și acuzat că a organizat candidatura lui Zelenski. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27
Cer fragmentat
Umiditate:42 %
Vint:5,7 m/s
Sun
21
Mon
22
Tue
23
Wed
23
Thu
24

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău