Fracțiunea PAS acuză gestionarea proastă a problemei maidanezilor. Reacția Autosalubritate

  • 19 Februarie 2021 16:27
Fracțiunea PAS acuză gestionarea proastă a problemei maidanezilor. Reacția Autosalubritate

Fracțiunea PAS din Consiliul municipal Chișinău acuză Regia „Autosalubritate” de gestionarea proastă a problemei câinilor fără stăpân. Managementul de acolo este incompetent pentru această problemă sau, cel puțin, unul rău intenționat, a spus Alexandru Trubca, vicepreședinte al fracțiunii, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Consilierul a acuzat că, anul trecut, Autosalubritate a cheltuit 1,35 milioane lei pentru voliere noi la necropola municipală, fără o decizie a Consiliului municipal în acest sens. „Conducerea de acolo, pur și simplu, a luat decizia unilaterală să investească banii aceștia, fără să aibă o argumentare de ce, cum, când și cu ce ocazie fac chestia asta”, a menționat alesul local.

Alexandru Trubca spune că, până la momentul de față, Autosalubritate nu poate să ofere o bază de date clară – câți câini au prins, câți câini au sterilizat, câți câini au întors în habitatul natural. Și doar în perioada ianuarie-aprilie anul trecut, Autosalubritate a raportat despre prinderea a 500 de câini, care pur și simplu nu existau pe documente. „Deci, cineva, pur și simplu, a furat jumătate de milion de lei”, a spus Alexandru Trubca, precizând că prinderea, sterilizarea și întoarcerea în habitatul natural al unui câine costă bugetul municipal 1000 de lei.

Alexandru Trubca a adăugat că, lunar, Regia Autosalubritate raportează că prinde 140 de câini. „Și asta în condițiile în care normal ar fi trebuit să fie cel puțin 400. O problemă majoră constă în faptul că nu există o evidență clară a medicamentelor care, de cele mai multe ori, pur și simplu lipsesc. În ceea ce privește sterilizarea, este foarte important de menționat că, de trei luni deja, acest proces nu are loc, din simplul motiv că nu există un medic-veterinar”, a mai spus alesul local.

Fracțiunea PAS vine cu mai multe propuneri de gestionare a problemei maidanezilor. Ina Coșeru, membră a Comisiei locativ-comunale, a precizat că e nevoie de asigurarea cu personal a Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare. La fel, se cere încheierea unui contract dintre Regia Autosalubritate și direcția amintită, care să oblige regia să asigure stricta evidență a activității sale în acest domeniu. 

O prioritate este asigurarea unei evidențe stricte de prindere, sterilizare, întreținere și întoarcere în habitatul natural al câinilor, asigurarea respectării normelor veterinare în necropolă, majorarea perioadei de activitate a serviciului de capturare a animalelor și încheierea, pe bază de transparență, a acordurilor cu azilurile private pentru animale fără companie, pentru a mări numărul de capturări ale câinilor vagabonzi.

Solicitat de IPN, directorul Regiei Autosalubritate, Dumitru Vulpe, a spus că deține funcția de director abia a doua lună, iar cele mai multe abateri le-ar fi admis fosta conducere a întreprinderii. Potrivit managerului, pentru voliere noi s-au cheltuit 980 de mii de lei, nu 1,35 milioane. El mai spune că a fost o achiziție urgentă, pentru că era iarnă, și regia nu avea unde să închidă câinii vagabonzi.

„Orașul este pentru oameni, în primul rând. Și dacă întrebăm cealaltă parte a populației, care a fost mușcată de câini, atunci cum facem?”, întreabă Dumitru Vulpe. Managerul de la Autosalubritate susține că, după ce sunt sterilizați și se întorc în habitatul lor natural, unii câini devin mai agresivi și ar putea din nou să atace localnicii. În opinia sa, soluția pentru această problemă ar fi un „dogpark”, după modelul Grădinii Zoologice.

„Autosalubritate” urmează să încheie contract cu o companie pentru sterilizarea patripezilor, iar primele acțiuni de acest fel vor începe în sectorul Ciocana. Săptămâna viitoare, directorul regiei urmează să discute cu responsabili de la Universitatea Agrară, astfel ca doi-trei studenți, viitori veterinari, să se implice în serviciile de sterilizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău