Fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept. Igor Grosu: „Haideți să facem un pic de curățenie în Parlament”

  • 22 Iunie 2023 12:13
Fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept. Igor Grosu: „Haideți să facem un pic de curățenie în Parlament”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Șor nu se mai regăsește, oficial, începând de astăzi, în Legislativul Rep. Moldova. Deputații de la această formațiune politică, declarată neconstituțională, au devenit independenți, fără drept de afiliere la vreun partid, conform unui pachet de legi votat astăzi de către majoritatea parlamentară. În așa mod, potrivit președintelui Legislativului, Igor Grosu, Parlamentului a fost curățat de elementele grupării criminale organizate, transmite Radio Chișinău.

Ședința Parlamentului a început cu examinarea unui pachet de acte cu privire la executarea hotărârii Curții Constituționale prin care Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional.

„Stimați colegi, haideți să facem un pic de curățenie în Parlamentul Rep. Moldova. Înalta Curte a dat o decizie pe care noi suntem obligați să o îndeplinim și să curățim Parlamentul de elementele grupării criminale organizate, pe care noi cu toții o cunoaștem”, a spus Igor Grosu.

Principalele prevederi ale proiectelor se referă la faptul că deputații Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de parlamentari independenți. Membra Biroului Permanent al Parlamentului, Veronica Roșca:

„Sintagma „fracțiunea parlamentară Partidul Șor” se substituie cu sintagma deputat independent. La anexa nr.11 sintagma „Șor Ilan, fracțiunea parlamentară Partidul Șor, se exclude. În textul art. 1 din hotărârea cu privire la alegerea membrilor supleanți în comisiile permanente ale Parlamentului, sintagma „fracțiunea Partidul Șor” se substituie cu „deputat independent”, a prcizat Veronica Roșca.

La fel, reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Legislativului și din delegațiile Rep. Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale.

Pachetul de acte a fost aprobat doar cu susținerea deputaților PAS, cei ai Blocului comuniștilor și socialiștilor, abținându-se de la vot.

Amintim că la 19 iunie, Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului și a declarat neconstituțional Partidul Șor. Astfel, partidul se consideră dizolvat, iar Ministerul Justiției urmează să desemneze o comisie de lichidare a acestuia.

Conform deciziei Curții, independenți urmează să devină și primarii și consilierii locali care fac parte din acest partid. Acest lucru se referă și la Evghenia Guțul care a câștigat recent scrutinul din regiunea autonomă găgăuză din partea Partidului Șor. Fugarul Ilan Șor a declarat că decizia Curții este una ilegală și a spus că se va căuta dreptate la CEDO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău