Fotograful român Vadim Ghirdă, despre imaginea de la Bucea premiată cu Pulitzer: Încerc să nu aduc durere în plus

  • 11 Mai 2023 10:46
Fotograful român Vadim Ghirdă, despre imaginea de la Bucea premiată cu Pulitzer: Încerc să nu aduc durere în plus

Morții de la Bucea au început să iasă la iveală pe la începutul lui aprilie, odată cu retragerea rușilor din oraș. În curtea interioară a unei foste clădiri administrative zac trupurile chircite, galben-cenușii, ale unor bărbați: unii sunt pe jumătate dezbrăcați ori cu mâinile legate la spate, alții descălțați, cu membrele înțepenite în pozițiile nefirești în care i-a surprins moartea în momentul execuției sumare. În centrul imaginii, un cadavru își cască orbitele goale spre obiectivul aparatului foto, în timp ce gura sa deschisă pare încremenită într-un strigăt mut de protest, ca și cum bărbatul ar mai fi încercat să lupte, fără speranță, în ultimele sale clipe de viață. Aceasta este una din cele 15 imagini pentru care fotograful român Vadim Ghirdă a primit, alături de colegii săi de la Associated Press, premiul Pulitzer la categoria „Breaking News Photography” din acest an, pentru instantaneele surprinse în războiul din Ucraina, scrie digi24.ro.

„Cred că experiența, în sensul trist al cuvântului, are un rol important în felul in care reacționezi în fața lucrurilor greu de privit”, a declarat Vadim Ghirdă pentru digi24.ro. „Am 99 la sută același șoc, ca orice om care ar vedea așa ceva. Dar acel 1% in minus - care vine din faptul că am văzut de multe ori astfel de lucruri - contează, ca să poți ridica aparatul la ochi. După ce ridic aparatul la ochi, mă decuplez de la realitate și mă concentrez doar pe a reda cât mai bine ce se vede”.

O astfel de fotografie realizată de Vadim Ghirdă pentru Associated Press și care prezintă scena unei execuții a unor civili în Bucea, a fost aleasă în selecția oficială de imagini pentru care colectivul de fotojurnaliști AP a fost distins cu Pulitzer.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău