Fotografia trucată din Ierusalim care l-a pus într-o poziție stânjenitoare pe ambasadorul american David Friedman

  • 23 Mai 2018 16:45
Fotografia trucată din Ierusalim care l-a pus într-o poziție stânjenitoare pe ambasadorul american David Friedman

Ambasada Statelor Unite în Israel s-a distanțat miercuri de un montaj fotografic prezentat marți ambasadorului David Friedman, în care locurile sfinte musulmane din Ierusalim au dispărut și au fost înlocuite cu un templu evreiesc, relatează AFP, citată de News.ro.

Friedman a fost fotografiat marți, zâmbind, lângă o imagine aeriană a Ierusalimului care i-a fost prezentată, dar care a fost trucată.

În imagine, Cupola Stâncii și Moscheea al-Aqsa, pe ultrasensibila Esplanadă a Moscheilor, au dispărut și au fost înlocuite cu un templu evreu reconstruit.

În fața acestei controverse, ambasada americană și-a exprimat dezaprobarea și a anunțat că faptele au avut loc fără ca diplomatul să știe.

Montajul vizează un subiect extrem de volatil. Esplanada este al treilea loc sfânt al islamului, dar ea este totodată venerată de evrei - sub numele de Muntele Templului - ca locul pe care se ridica templul distrus de romani în anul 70.

Subiectul este cu atât mai fierbinte cu cât situl se află în Ierusalimul de Est - partea palestiniană a orașului anexată de Israel - și se află în centrul conflictului israeliano-palestinian. Din motive istorice, el se află în custodia Iordaniei, însă toate căile de acces sunt controlate de forțe israeliene.

În contextul în care situl este pentru musulmani un loc de cult în care vin să se roage zeci de mii de credincioși în fiecare săptămână, evreii au numai dreptul să-l viziteze la anumite ore și au interdicția de a se ruga.

Orice încercare de repunere în discuție a acestui statu-quo este susceptibilă să inflameze pasiuni în rândul musulmanilor. O minoritate de evrei reclamă suveranitatea asupra sitului și promovează în mod activ reconstrucția tempului.

O eventuală susținere a Statelor Unite ar avea un caracter exploziv.

Ambasada Statelor Unite a dat asigurări că nu este cazul.

Ambasadorul Friedman nu știa ce reprezintă imaginea care i-a fost prezentată atunci când a fost făcută fotografia”, a scris ea pe Twitter, „el este profund dezamăgit”„Politica americană este absolut clară: susținem statu-quoul”.

Fotografia a fost făcută în timpul unei vizite la organizația Ahiya, la Bnei Brak (centru), care ajută copii ce suferă de dificultăți în învățare.

„Prezentăm scuze ambasadorului Statelor Unite în Israel și ambasadei”, a reacționat Ahiya într-un comunicat.

„Un membru al personalului organizației i-a prezentat fotografia ambasadorului fără ca organizația, ambasada și ambasadorul să știe. Regretăm că un gest politic meschin a poluat acest eveniment”, a declarat ea.

Incidentul are loc la mai puțin de zece zile după transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. Mutarea i-a înfuriat pe palestinieni, care o consideră negarea revendicărilor lor cu privirela Ierusalimul de est.

El implică totodată o personalitate urâtă de conducerea palestiniană - ambasadorul Friedman, de confesiune iudaică și condamnat de palestinieni ca un apărător al colonizării și avocat înfocat almintereselor israeliene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău