FOTO | Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei | Situația în R.Moldova continuă să fie alarmantă

  • 24 Martie 2017 12:41
FOTO | Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei | Situația în R.Moldova continuă să fie alarmantă

Peste 3500 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidentă anul trecut în Republica Moldova. În lume, această boală a afectat peste 10 milioane de oameni, dintre care un milion sunt copii.

În contextul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei, astăzi, 24 martie, Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău a organizat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” activități de informare, comunicare și sensibilizare a populației privind impactul tuberculozei. Participanții la eveniment au dansat, au făcut exerciții fizice alături de antrenori profesioniști și au luat parte la un concurs de desen, transmite IPN.

Chiar dacă tuberculoza a afectat mai puține persoane în 2016, comparativ cu anul 2015, situația continuă să fie alarmantă, a declarat Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. „Problema rămâne a fi nu doar una medicală, ci și medico-socială, o problemă care impune implicarea întregii societăți. Cei care sunt alături de o persoană care tușește mai mult de trei săptămâni, are febră și scade brusc în greutate, trebuie să insiste să se adreseze la medic”, a spus Luminița Suveică. 

Medicul epidemiolog Zinaida Ceban a recomandat mamelor să-și imunizeze copiii de mici împotriva tuberculozei. Totodată, a recomandat tuturor să evite viciile care fac ca boala să avanseze. „Trebuie să avem un mod de viață sănătos. Sportul și alimentația sănătoasă ne protejează de tuberculoză”, a sus medicul.

Semne ale tuberculozei sunt: slăbiciunea, pierderea bruscă în greutate, transpirații nocturne și tusea mai mult de trei săptămâni. Tratamentul unui pacient cu tuberculoză costă în jur de 3 mii de lei. Dacă însă este dezvoltată o formă multidrog rezistentă, iar anul trecut au fost circa 500 de astfel de cazuri, cheltuielile se pot ridica și la 200 de mii de lei. 

Anul trecut, tuberculoza a cauzat 380 de decese în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău