FOTO | Zeci de melomani, ambasadori, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului au asistat la un spectacol de operă susținut de soprana Alexandra Coman, acompaniată de pianistul Iosif Ion Pruner

  • 16 Ianuarie 2022 11:41
FOTO | Zeci de melomani, ambasadori, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului au asistat la un spectacol de operă susținut de soprana Alexandra Coman, acompaniată de pianistul Iosif Ion Pruner

Zeci de melomani, ambasadori, oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, s-au adunat sâmbătă seara la Palatul Republicii din Chișinău, unde au asistat la un spectacol de operă susținut de soprana Alexandra Coman, acompaniată de pianistul Iosif Ion Pruner, ambii din România. Concertul a fost organizat de Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

„Mă bucur că această sărbătoare este celebrată în același timp pe ambele maluri ale Prutului și astfel demonstrăm o dată în plus că avem o cultură frumoasă, bogată, care cu siguranță a intrat deja în patrimoniul universal. Astăzi slăvim creația artistică. Prin Eminescu îi slăvim, de fapt, pe toți creatorii de artă și de frumos”, a delcarat, după spectacol, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Printre spectatori l-am întâlnit și pe ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuc: „Cu mare plăcere am participat la acest concert. Vedem încă o dată că pentru a trăi în Europa trebuie să ne cunoaștem cât mai bine posibil și eu văd acest lucru confirmat în fiecare zi. În activitatea mea, văd că e foarte important să ne cunoaștem, fiindcă abia atunci ne vom înțelege mai bine. Bineînțeles că cultura, arta în acest caz, este o componentă foarte importantă a acestui mod de gândire. Astăzi vom fi mai apropiați și vom merge înainte într-un mod mai sincronizat”, a declarat Ambasadorul Poploniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuc.

Special pentru activitățile dedicate Zilei Culturii a venit de la București Mirel Taloș, vicepreședintele Institutului Cultural Român. ”E o zi importantă pentru ambele maluri ale Prutului. Unii sărbătorim Ziua Națională a Culturii și alții Ziua Culturii Naționale. E același lucru pentru că reprezentăm aceeași cultură, cel puțin pentru motivul că vorbim aceeeași limbă, iar limba este principalul mod de manifestare a unei culturi. Prin limbă se manifestă ideile și creația principală artistică care este literatură. Vorbind aceeași limbă, suntem aceeași cultură și sărbătorim aceeași zi a culturii. Au fost astăzi nenumărate evenimente. Eu aici am venit de la Centrul Artistic „Mihai Eminescu”, unde s-au ținut mai multe conferințe despre Mihai Eminescu, Mihai Eminescu, care este un simbol al culturii noastre comune. Trebuie să o spun, și o spun cu regret, dar și cu mândrie, Eminescu este mai bine respectat și prețuit aici decât în România”.

Pianistul Iosif Ion Pruner, aflat pentru a doua oară la Chișinău, s-a referit la evantaiul de genuri prezentate în spectacol: „Am simțit emoțiile publicului și am dorit împreună cu doamna Coman să oferim o parte din dimensiunea muzicii românești pornind de la zona de influență folclorică mai veche precum sunt melodiile lui Brediceanu. A fost prezent și un compozitor din Rep. Moldova celebru în toată lumea, Eugen Doga. A mai fost și compozitoarea Clemansa Barberis, decedată de câțiva ani și despre care se știe foarte puțin. Desigur și celebrul Constantin Silvestri căruia Enescu i-a spus „Eu pot să plec liniștit (în 1946 a plecat în America) că am pe cine lăsa în locul meu”. Mă bucur că am putut prezenta acest evantai de muzică românească cuprinzând toate genurile, și desigur cele două genuri - intrumental și vocal”.

Soprana Alexandra Coman, care de-a lungul carierei sale a urcat pe scenă alături de Sting și Luciano Pavarotti și l-a cunoscut personal pe Michael Jackson, a declarat că a venit la Chișinău cu multe emoții: „Am venit la Chișinău cu mari emoții. Este pentru prima dată când mă aflu aici. Iubesc foarte mult oamenii de aici, compozitorii de aici pe care am încercat să îi includ în acest program și pe care îi includ cam în toate programele mele, fie că e Eugen Doga sau Ion Aldea Teodorovici. Sunt piesele mele de căpătâi. Le introduc în program chiar și când cânt în America sau în Germania. Sunt niște piese foarte frumoase și mereu am succes cu ele”.

Menționăm că Ziua Națională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului în aprilie 2012 și este marcată începând cu anul 2013. În România Ziua Culturii Naționale este marcată începând cu anul 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău