FOTO/VIDEO | Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina

  • 24 Decembrie 2017 13:52
FOTO/VIDEO | Un sat românesc, cea mai bogată localitate rurală din Ucraina

Apșa de Jos, un sat românesc din regiunea Zakarpatie (Maramureșul Istoric – n.red) este cea mai bogată localitate rurală din Ucraina. Locuitorii își construiesc adevărate castele, în loc de case, iar arhitectura acestora impresionează atât de mult că aduce aminte mai degrabă de un orășel european, decât a unui simplu sat, scrie presa ucraineană.

„Când cineva că vorbește despre un sat vă imaginați căsuțe mici, din lemn, acareturi pentru vite și grădini mari? Există însă un sat care contrazice totalmente acest stereotip”, relatează lifter.com.ua

În Apșa de Jos nu există nicio casă cu un singur etaj, iar sătenii își fac castelele după principiul măcar cu o cărămidă, dar mai înalt decât al vecinilor. Cea mai mică casă are câte 10-15 camere, pentru că una cu mai puține va fi luată în derâdere de vecini.

Astfel de case au început să fie construite de românii din Ucraina încă din anii `80, când aceștia au început să plece la muncă în străinătate. Actualii proprietari continuă să lucreze peste hotare, fie în Uniunea Europeană, fie în Rusia, iar banii câștigați îi investesc în construcțiile lor luxoase. Românii se pricep la construcții și le place această meserie, remarcă sursa citată.

Unii dau în chirie „castelele” turiștilor sau angajează paznici care să le păzească casele. Până și magazinele sau farmaciile arată pompos, la fel ca și casele de locuit. Și, chiar dacă unele case sunt mai „modeste”, le întrec pe cele ale vecinilor în detalii, cum ar fi bunăoară o poartă din fier forjat.

Nicio casă din sat nu o repetă pe alta. Unele sunt încă în construcție. Sătenii folosesc materiale de cea mai bună calitate și nu se știe câte asemenea case vor mai ridicate la Apșa de Jos, însă e sigur că acesta este cel mai bogat sat din Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău