La secţiile de votare deschise pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense

  • 24 Februarie 2019 17:30
La secţiile de votare deschise pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense

La secţiile de votare deschise la alegerile parlamentare din Moldova pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense. Potrivit agenţiei INFOTAG, la multe secţii, oamenii se ceartă şi se îmbrâncesc. Observatorii electorali şi poliţiştii încearcă să se implice pentru a menţine ordinea la secţiile de votare şi în preajma acestora.

Până la amiază, sute de locuitori din stânga Nistrului s-au tot îmbulzit la secţia de votare din satul Coşniţa, unde au fost aduşi să voteze. Cozile şi agitaţia oamenilor au apărut din motiv că alegătorii sunt conduşi în număr mare cu autobuzele, care continuă să sosească. Alegătorii nu ascund că au venit în mod organizat, la îndemnul "unor oameni". În acelaşi timp, aceştia refuză să răspundă la întrebări dacă au primit bani pentru a participa la alegeri şi pentru cine votează.

În interiorul secţiei de votare este greu de pătruns. Potrivit martorilor oculari, în încăpere este un aer apăsător, puţin loc. Unei femei i s-a făcut rău şi a fost scoasă afară pe mâini, peste fereastra secţiei de votare.

Preşedintele Igor Dodon a atras atenţia asupra posibilelor încălcări în legătură cu participarea locuitorilor transnistreni la alegeri. Şi reprezentanţii opoziţiei au atras atenţia asupra faptului că locuitorii din Transnistria sunt aduşi în mod organizat la secţiile de votare din dreapta Nistrului. La rândul său, Partidul Democrat de la guvernare a declarat că "Partidul Socialiştilor oferă bani alegătorilor din Transnistria". Partidul Democrat a sesizat Comisia Electorală Centrală în această privinţă.

Autorităţile Transnistriei nu au permis deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile parlamentare din Moldova pe teritoriul său, necontrolat de autorităţile constituţionale ale Moldovei. În acelaşi timp, în Transnistria, circa 220 mii de locuitori deţin cetăţenia Moldovei, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populaţie. Aceşti cetăţeni pot participa la alegeri în cele 47 de secţii de votare deschise special în dreapta Nistrului.

De obicei, locuitorii din Transnistria sunt foarte pasivi în ceea ce priveşte participarea la alegerile din Moldova. La alegeri participă întotdeauna cam 2-3 mii de cetăţeni ai Moldovei. La alegerile prezidenţiale din 2016 din Moldova au participat un număr record de transnistreni. Atunci, la scrutin au participat circa 17 mii de transnistreni, care, de asemenea, au fost aduşi în mod organizat pentru a vota pentru Igor Dodon.

Până la ora 16.00, la alegerile parlamentare din Moldova au participat deja peste 26 mii de locuitori ai Transnistriei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
8,67 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Tue
6 °C
Wed
10 °C
Thu
6 °C
Fri
3 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 24 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2607 0.0742
USD 17.8258 0.0539
RON 4.0097 0.0029
UAH 0.7287 -0.0006
RUB 0.2763 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău