La secțiile de votare deschise pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense

  • 24 Februarie 2019 17:30
La secțiile de votare deschise pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense

La secțiile de votare deschise la alegerile parlamentare din Moldova pentru locuitorii din Transnistria s-au format cozi imense. Potrivit agenției INFOTAG, la multe secții, oamenii se ceartă și se îmbrâncesc. Observatorii electorali și polițiștii încearcă să se implice pentru a menține ordinea la secțiile de votare și în preajma acestora.

Până la amiază, sute de locuitori din stânga Nistrului s-au tot îmbulzit la secția de votare din satul Coșnița, unde au fost aduși să voteze. Cozile și agitația oamenilor au apărut din motiv că alegătorii sunt conduși în număr mare cu autobuzele, care continuă să sosească. Alegătorii nu ascund că au venit în mod organizat, la îndemnul "unor oameni". În același timp, aceștia refuză să răspundă la întrebări dacă au primit bani pentru a participa la alegeri și pentru cine votează.

În interiorul secției de votare este greu de pătruns. Potrivit martorilor oculari, în încăpere este un aer apăsător, puțin loc. Unei femei i s-a făcut rău și a fost scoasă afară pe mâini, peste fereastra secției de votare.

Președintele Igor Dodon a atras atenția asupra posibilelor încălcări în legătură cu participarea locuitorilor transnistreni la alegeri. Și reprezentanții opoziției au atras atenția asupra faptului că locuitorii din Transnistria sunt aduși în mod organizat la secțiile de votare din dreapta Nistrului. La rândul său, Partidul Democrat de la guvernare a declarat că "Partidul Socialiștilor oferă bani alegătorilor din Transnistria". Partidul Democrat a sesizat Comisia Electorală Centrală în această privință.

Autoritățile Transnistriei nu au permis deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din Moldova pe teritoriul său, necontrolat de autoritățile constituționale ale Moldovei. În același timp, în Transnistria, circa 220 mii de locuitori dețin cetățenia Moldovei, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populație. Acești cetățeni pot participa la alegeri în cele 47 de secții de votare deschise special în dreapta Nistrului.

De obicei, locuitorii din Transnistria sunt foarte pasivi în ceea ce privește participarea la alegerile din Moldova. La alegeri participă întotdeauna cam 2-3 mii de cetățeni ai Moldovei. La alegerile prezidențiale din 2016 din Moldova au participat un număr record de transnistreni. Atunci, la scrutin au participat circa 17 mii de transnistreni, care, de asemenea, au fost aduși în mod organizat pentru a vota pentru Igor Dodon.

Până la ora 16.00, la alegerile parlamentare din Moldova au participat deja peste 26 mii de locuitori ai Transnistriei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău