FOTO/VIDEO/ LIVE TEXT | Republica Moldova găzduiește cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summitul Comunității Politice Europene

  • 01 Iunie 2023 17:12
FOTO/VIDEO/ LIVE TEXT | Republica Moldova găzduiește cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summitul Comunității Politice Europene

Republica Moldova găzduiește astăzi, 1 iunie, cel mai important eveniment politic din istoria sa – Summitul Comunității Politice Europene (CPE). Circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni se reunesc în țara noastră pentru a discuta despre pace, securitate, energetică și conectivitate. Evenimentul este considerat unul istoric, întrucât o reuniune diplomatică de o asemenea anvergură este organizată în premieră în R. Moldova.

Summitul are loc la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca, unde se află și trimisul special al Radio Chișinău la eveniment Ina Guțu, care ne va oferi mai multe detalii pe parcursul zilei de astăzi, 1 iunie.

18:47 La momentul actual, unele delegații oficiale se îndreaptă spre Aeroportul Internațional Chișinău. În acest sens, traseul de deplasare Bulboaca – Chișinău rămâne a fi securizat și parțial suspendat pe anumite tronsoane.

18:12 Cel de al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat la Castel Mimi din localitatea Bulboaca, s-a încheiat cu puțin timp în urmă. Președinta Maia Sandu, le-a mulțumit, în cadrul unei conferințe de presă, tuturor liderilor UE pentru că au participat la acest eveniment și pentru că au fost astăzi alături de Rep. Moldova.

16:28 Șefa statului a discutat cu Președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski pașii următori ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană

15:39 Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că astăzi în cadrul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene au existat tentative de destabilizări a oridinii publice.

13:33 Președintele României, Klaus Iohannis a menționat la deschiderea sesiunii Summitului CPE, că apreciază eforturile depuse de Republica Moldova în calea de integrarea europeană. „Trebuie să fim tot mai conștienți de provocări geostrategice pe care țări precum Ucraina și Moldova le înfruntă. Agresiunea militară în Ucraina este evoluția cea mai perturbantă în era de după Războiul Rece. Este datoria noastră să răspundem acestui apel istoric și să îi sprijinim pe cei mai vulnerabili.”

13:24 La deschiderea sesiunii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în fața oficialilor europeni despre situația din Ucraina, despre fărădelegile Rusiei, dar și despre faptul că „este vremea deciziilor, avem nevoie de pace”.

13:03 Maia Sandu, mesaj la deschiderea Summitului CPE: „Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, pentru că o altă țară ia decizia de a-și invada vecinul”.

12:44 Deschiderea sesiunii plenare din cadrul Summitului Comunității Politice Europene.

12:38 Reporterul Radio România Chișinău, Ina Guțu, vine cu noi detalii din culisele Summitului CPE.

12:34 Prezent la Summitul Comunității Politice Europene, premierul olandez Mark Rutte a declarat că acest eveniment semnifică în primul rând susținere pentru Rep. Moldova și Ucraina, iar un subiect important inclus pe agenda de astăzi va fi în primul rând acordarea de suport militar pentru a face față invaziei ruse.

12:10 A ajuns la Bulboaca și președintele Consiliului European, Charles Michel. Oficialul european a declarat că astăzi liderii europeni vor coopera în domeniul energetic, securitate și infrastructură. „Vom avea oportunitatea să vorbim despre aceste subiecte pentru a crea convergențe politice pentru a apăra acele interesele comune importante”, a mai accentuat el.

11:57 Negocierile de aderare a R. Moldova la UE trebuie să înceapă în acest an, a declarat președinta Parlamentului European Roberta Metsola, la sosirea la Summitul Comunității Europene.

11:51 Premierul Islandei Katrin Jakobsdottir, a ajuns la Summitul Comunității Politice Europene. În declarațiile sale ea a condamnat agresiunea rusă nejustificată în Ucraina, menționând că Islanda a decis să participe la această comunitate politică Europeană în speranța că vor fi găsite soluții care vor restabili pacea pe continent.

11:40 Președintele Emmanuel Macron a ajuns la Chișinău. Președintele Franței urmează să ajungă la Bulboaca, unde se va desfășura Summitul CPE

10:58 „Este un eveniment important, dar cu regret trebuie să vorbesc și despre un nou atac la Kiev, soldat cu decesul a doi copii. Rusia continuă să atace populația civilă în Ucraina.  Sper că acest summit, care are loc la granița cu Ucraina, atât de aproape, va transmite un mesaj puternic, nu doar în UE, ci și către alții care protejează oamenii și suveranitatea poporului. Am și un mesaj către Rusia, desigur. Rusia nu e aici nu pentru că noi nu vrem ca ea să fie aici, ci pentru că Rusia lui Putin s-a autoexclus din această comunitate prin atacurile sale față de Ucraina. Stabilitate, conectivitate și securitate sunt mesajele noastre cheie la acest Summit”, a spus , Josep Borell.

10:37 Președintele României, Klaus Iohannis alături de președinta Parlamentului European Roberta Metsola, au ajuns la Chișinău.

Este un moment oportun pentru a arăta că R. Moldova nu este singură și Uniunea Europeană o susține în îndeplinirea aspirațiilor europene de drept, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

10:20 „Sunt bucuros să fiu aici în Rep. Moldova. Susținem Rep. Moldova și poporul moldovean. Vom merge împreună umăr la umăr. Am vorbit despre subiecte bilaterale, despre infrastructură. Viitorul nostru comun este în UE. Ucraina este gata să fie în NATO, iar securitatea Ucrainei nu este doar pentru noi, dar și pentru Rep. Moldova”, a menționat Zelenski.

10:03 Și Republica Slovacia este alături de Republica Moldova, Prim-ministrul interimar al Republicii Slovacia, Ludovit Odor, a ajuns și el la Chișinău.

9:58 Președintele Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou a ajuns la Chișinău și urmează să participe la Summitul Comunității Politice Europene 2023.

9:51 Cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer a aterizat la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

9:46 Volodimir Zelenschi este primul oaspete al Summitului Comunității Politice Europene 2023.

9:36 Președinta Maia Sandu așteaptă oaspeții pe covorul roșu.

9:29 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns la Bulboaca, unde va participa la Summitul Comunității Politice Europene.

9:25 Au mai rămas minute numărate până la începerea Summitului CPE. Ina Guțu ne relatează din culisele evenimentului.

8:35 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat pentru Radio Chișinău fiind în trenul care e în drum spre Bulboaca, că astăzi, 1 iunie este o premieră pentru Rep. Moldova, pentru că pentru prima dată un astfel de summit are loc într-o țară care nu este membru a Uniunii Europene.

„Este o zi istorică in care Moldovei i se demonstrează ca are prieteni. Moldova arată ca are o familie Europeană”, spune Daniel Vodă.

8:03 Robert Lupițu, redactor șef Calea Europeană

Cred că este un eveniment foarte important pentru R. Moldova, cel mai mare din istoria sa de după independență. Să ai 50 de șefi de state și de guverne alături de lideri instituțiilor europene este un semnal, așa cum spune și Motto acestui eveniment, Moldova nu este singură.

7:35 Summitul CPE. Jurnaliștii și primele delegații pleacă spre Castelul Mimi

Evenimentul este considerat unul istoric, întrucât o reuniune diplomatică de o asemenea anvergură este organizată în premieră în R. Moldova.

 

Întâmpinarea delegațiilor de către președinta Maia Sandu la Bulboaca va începe la ora 10.00. Oficialii străini vor susține declarații pentru presa prezentă la Castelul Mimi. Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12.00 și va dura 30 de minute. La final, liderii europeni vor face o fotografie de familie. Ulterior vor urma mesele rotunde, la care se vor discuta subiecte ce țin de securitate, energie și conectivitate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău