FOTO/VIDEO | „Gala personajelor crengiene” la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, cu ocazia zilei de naștere a scriitorului

  • 18 Martie 2018 16:09
FOTO/VIDEO | „Gala personajelor crengiene” la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, cu ocazia zilei de naștere a scriitorului

Festivalul „Zilele Creangă” se desfășoară la Chișinău, pentru a marca ziua de naștere a  scriitorului Ion Creangă, născut la 1 martie. Astăzi la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc spectacolul artistic „Gala personajelor crengiene”, cu participarea elevilor și profesorilor de la mai multe licee din Chișinău și au fost decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă.

Emanuel Bujenița de la Liceul Teoretic ”Toader Bubuioc” l-a interpretat pe Nică în spectacolul ”Nică în căutarea ursitei”

 

„Astăzi Biblioteca Națională pentru copii Ion Creangă s-a transformat într-o poveste. În Holul cu Povești sunt copiii de la Bubuieci, în sala de lectură sunt cei de la Liceul ”Dante Aligheri”, în sala de evenimente elevii de la Liceul  Gelul Marinciuc, copii frumoși și deștepți care cunosc aprofundat creația lui Ion Creagă. Or asta nu-i un succes. Anume prin poveștile lui Ion Creangă îi putem învăța pe copii să fie mai mărinimoși, mai toleranți, mai buni. Să se apropie de carte” a declarat pentru Radio Chișinău, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Claudia Balaban.

Ion Creangă este încă foarte actual, susține Valentin Talpalaru, inițiatorul festivalului și muzeograf al Bojdeucii lui Creangă din Iași:

„Eu de fiecare dată când termin un ghidaj acolo, în curtea Bojdeucii, și le spun povestea în funcție de vârsta celor care ne vizitează, le spun vizitatorilor invitându-i să-l recitească la vârsta și la experiența de lectură de acum pe Ion Creangă, să încerce această aventură”.

Printre invitații la manifestări s-a aflat și scriitorul Iulian Filip.

”E un mare noroc să îl avem pe cel care e botezat de Iorga, de Ibrăileanu, Homer al nostru. Este un blazon de noblețe într-un limbaj cu totul aparte pe care rar cine îl stăpânește atât de sintetic, atât de mustos, atât de înrădăcinat și cu atâtea planuri. Vorba lui Adrian Dinu Rachieru care zice că ”Amintirile din copilărie” cu toată urzeala și cu toata țesătura în mai multe ițe poate fi înțeleasă la ani foarte copți, la bătrânețe. Această loterie pe noi, Creangă pe de o parte și Eminescu pe de altă parte, a însemnat un dar care trebuie valorificat”, spune el.  

În următoarele zile, la Iași vor avea loc mai multe evenimente la Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă”, Palatul Copiilor, Biserica Golia.

La Târgu-Neamț și Pipirig se vor desfășura spectacole, conferințe cu participarea scriitorilor, cercetătorilor, oamenilor de creație și elevi de pe ambele maluri ale Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău