FOTO/VIDEO | Găgăuzia vrea să biruiască Unirea cu România. Comratul cere lichidarea formațiunilor unioniste

  • 25 Februarie 2018 09:10
FOTO/VIDEO | Găgăuzia vrea să biruiască Unirea cu România. Comratul cere lichidarea formațiunilor unioniste

Autoritățile regionale de la Comrat își propun să-i învingă pe unioniștii din Republica Moldova. Adepții „statalității” din Găgăuzia s-au întrunit sâmbătă, 24 februarie, în satul Tomai, în cadrul unui consiliu convocat de bașkanul (guvernatorul – n.red.) Irina Vlah, unde au adoptat o rezoluție prin care cer Chișinăului să lichideze orice formațiune care pledează pentru Unirea cu România.

În cadrul acestei adunări, care pretinde că ar reprezenta opinia tuturor locuitorilor din regiunea autonomă, au participat foste și actuale oficialități de la Comrat, deputați găgăuzi în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat, precum și activiști cunoscuți pentru convingerile separatiste pe care le promovează de la începutul anilor ’90.

„Dacă va fi unirea, eu voi fi primul care voi lua pistolul-automat și voi merge să apăr Găgăuzia”, a declarat deputatul PD Cornel Dudnic, citat de GagauzInfo.md

El a anunțat că va elabora un proiect de lege care să interzică activitatea partidelor unioniste în Republica Moldova.

Un fost președinte al Adunării Populare (legislativul regional de la Comrat – n.red.), Mihail Kendighelean, a propus ca 2018 să fie proclamat în Găgăuzia ca „an al ocupației Bugeacului de către România”, iar actualul șef al corpului legislativ din Găgăuzia,  Vladimir Kîssa, l-a acompaniat: „Acum 100 de ani țara noastră a fost ocupată de România. La sfârșitul anilor ’80 unioniștii, sub drapelul Frontului Popular, au adoptat o declarație privind unirea cu România. Atunci nu s-a putut, din cauza Transnistriei și Găgăuziei”.

Totodată, bașkanul Irina Vlah, apropiată președintelui pro-rus Igor Dodon, a vorbit despre unitatea Republicii Moldova, invocând însă rezultatele referendumului ilegal din Găgăuzia, în 2014, când s-a votat pentru separarea regiunii în caz dacă Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea.

„Anume aici, la Tomai, s-a desfășurat prima întâlnire a cetățenilor, pentru realizarea referendumului […] Dar, mișcările unioniste iau din nou amploare, sunt adoptate declarații privind unirea cu România. Vreau ca ședința de astăzi să confirme că noi suntem cointeresați în fortificarea statalității Moldovei. Sunt convinsă că o Găgăuzie puternică este posibilă doar într-o Moldovă puternică”, a declarat ea.

La finalul întrunirii, participanții au adoptat o rezoluție, prin solicită  „condamnarea publică” a acțiunilor politicienilor și oficialilor din România și Republica Moldova „îndreptate spre lichidarea Republicii Moldova”, iar organelor de ordine – să împiedice această activitate.

Autorii documentului s-au pronunțat, de asemenea, pentru interzicerea partidelor unioniste și adoptarea unei legi care să nu permită persoanelor cu cetățenie română să ocupe funcții de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău