FOTO/VIDEO | Cum s-au desfășurat cele două proteste din Chișinău, pro și contra votului mixt

  • 20 Iulie 2017 14:12
0%
00:00:00
00:00:00

Două manifestații, pro și contra sistemului de vot mixt, au avut loc astăzi în fața Parlamentului, în timp ce deputații dezbăteau în plen proiectul PD-PSRM.

Cele două tabere au fost separate de forțele de ordine, dar după adoptarea proiectului privind votul mixt, au fost înregistrate altercații. După protestul în fața Parlamentului, cei care au manifestat împotriva votului mixt au ajuns și în fața sediului președinției. Ei au anunțat că protestul va continua și mâine.  

Pe scările Parlamentului a fost instalată de dimineață o scenă și un ecran uriaș, pe care erau transmise imagini de la ședința în plen. Susținătorii votului mixt, despre care presa a scris că ar fi angajați ai instituțiilor de stat, aduși organizat din raioanele țării, au fost separați de cei care au venit să protesteze față de schimbarea sistemului electoral de un cordon dublu de polițiști. În timp ce primii ascultau discursuri în susținerea proiectului comun al Partidului Democrat și al Partidului Socialiștilor, tabăra adversă se manifesta mai zgomotos împotriva acestuia.

Susțin votul uninominal, afirmă o femeie.

- Dar deja e votul mixt, nu mai e uninominal

Votul mixt, da. 

Minoritatea se supune majorității. Nu înseamnă că dacă noi suntem o echipă mai liniștită, mai domoală, atunci cineva trebuie să ne fluiere din stradă, s-a revoltat o altă susținătoare a votului mixt.

Am venit să protestăm împotriva votării votului mixt, pentru că, dacă va fi votat, intrăm într-o dictatură completă, afirmă o protestatară din tabăra adversă.

Cei care acum sunt la putere, care au acaparat puterea, vor să o mențină în continuare, spune un alt protestatar.

 Liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, au încercat să ajungă la grupul de susținători ai votului mixt, dar poliția nu le-a permis acest lucru.

Maia Sandu: Noi suntem două persoane, puteți să aveți grijă să ne însoțească cineva.

Polițist: Legea spune în felul următor: atunci când sunt două proteste cu viziuni diferite, nu se admite ca cele două proteste să se unească.

 Ulterior, de pe scenă s-a anunțat adoptarea proiectului privind sistemul mixt de vot. 

Suntem fericiți, am strigat, nu ați văzut? spune o femeie din tabără pro-votul mixt.

După ce de pe scena aflată în fața Parlamentului a fost anunțată votarea în a doua lectură a sistemului mixt, cei din tabăra adversă s-au revoltat și au încercat să înconjoare parlamentul și să spargă cordonul de polițiști. 

Taberele s-au intersectat pe alocuri și au existat câteva altercații. Spiritele s-au calmat ulterior, iar susținătorii votului mixt au fost anunțați că manifestația s-a încheiat și au părăsit pozițiile, în timp ce contramanifestanții îi huiduiau.

I-au amăgit cu 100 de lei, i-au cumpărat ca să voteze bandiții și hoții, se arată revoltat un protestatar. 

De ce nu s-au dus să ceară miliardul înapoi? a replicat alt protestatar față de votul mixt. 

Poliția anunțat că a înregistrat altercații și că va încerca să stabilească identitatea persoanelor implicate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău