FOTO/VIDEO| Altercații la piața centrală. Comercianții stradali: „Să fim curați, curați și flămânzi!”

  • 15 Iunie 2017 16:25
0%
00:00:00
00:00:00

Acțiunile autorităților locale de combatere a comerțului stradal din Capitală s-a soldat cu altercații între polițiști și comercianți. Trei reprezentanți ai forțelor de ordine au suferit leziuni ușoare, după ce în zori de zi au descins în zonele adiacente ale Pieței Centrale din Chișinău, pentru a demonta tarabele improvizate de comercianți stradali. La rândul lor, vânzătorii susțin că nu se vor supune ordinelor. 

„- Pe stradă nu ne dau voie să vindem. Să fim curați, curați și flămânzi! De la două de noapte au venit. Vreo sută, au venit toți cu măști, înarmați. Noi nu am ucis pe nimeni”.

- Au făcut gard și ne-au împins ca pe câini în drum.

- Răsadul se ofilește, roșiile se strică!”

În apropierea de Piața Centrală, pe strada Varlaam, câțiva comercianți stradali stau încercuiți de carabinieri. Spiritele par să se fi calmat după ce pe la două noaptea, circa o sută de carabinieri și polițiști au descins în zonele din preajma pieței și au început demontarea tarabelor improvizate. Oamenii, care vin încă de noapte pentru a avea un loc unde să vândă, susțin că vor continua să comercializeze mărfurile aici, pentru că este singura lor sursă de existență.

„Noi nu am furat nimic. Am venit cu marfa noastră. Ei vor să ne alunge. Noi lucrăm cu sapa în mână și venim aici cu două căldări. Ne trimit în fundul pieței să vindem căpșuni, acolo unde nu vine nimeni ori miroase a pește”.

„Nevastă-mea prășește, eu vând răsad. Dacă nu mă las să vând, arunc tot, las pământul pârloagă. Să văd ce o să mănânce cei din Parlament. Eu vin de la Rezina în fiecare zi, să prind un loc. Eu toată viața mea lucrez în seră și vând aici”.

Unii comercianți au plecat acasă, alții însă au rămas pe locuri, chiar dacă polițiștii nu le permit să vândă nimic. Vânzătorii spun că își vor aduce și copiii în semn de protest, dacă autoritățile nu le vor permite să vândă în zonele din jurul Pieței.

„Mai stăm puțin și dacă nu ne dau voie să vindem, aducem mâine toți copiii noștri. Să-i hrănească ei”.

- Am cireșe, le-am cules aseară, da nu-mi dau voie să le vând. Dar eu am patru copii minori. Diseară trebuie să-i hrănesc. Unde să mă duc? Să fur?

Oamenii le cer autorităților să le amenajeze locuri de vânzare pe străzile adiacente Pieței Centrale, fiind gata să achite în schimb taxe.

Acțiunile întreprinse de autorități s-au soldat însă cu altercații în zorii zilei. Autoritățile susțin că vânzătorii stradali ar fi aruncat în ei cu lăzi și sticle.

„Sunt măsuri de salubrizare a terenului în adiacentul fabricii Ionel și se desfășoară măsuri de prevenire a comerțului stradal în perimetrul străzilor Varlaam, Columna, Bulgară și Armeană. Au fost aruncări cu lăzi, comercianții au fost preîntâmpinați de câteva săptămâni. Dar ei nu s-au subordonat și am fost nevoiți să intrăm în forță. A fost salubrizată strada Bulgară și strada Varlaam. Erau lăzi, pietre și chiar paleți aduse aici de comercianți pentru a-și păstra locurile”, a declarat Alexei Grosu.

La începutul acestei săptămâni, autoritățile municipale au anunțat că acțiunile de combatere a comerțului stradal vor continua timp de câteva luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău