FOTO | Vernisarea expoziției „Cultura în vizorul armei” de la Muzeul Național de Artă al Moldovei: Expoziția reflectă barbaria rușilor asupra poporului ucrainean

  • 24 Februarie 2023 12:29
FOTO | Vernisarea expoziției „Cultura în vizorul armei” de la Muzeul Național de Artă al Moldovei: Expoziția reflectă barbaria rușilor asupra poporului ucrainean

Un an de teroare și dezumanizare a orașelor din Ucraina de la declanșarea războiului. Muzee, locașe de cult, teatre, sculpturi afectate de bombardamentul masiv asupra orașelor Bucea, Herson, Harkiv, Kiev, Mariupol - Donețk, regiunea Sumy, fac să vibreze poporul ucrainean, care nu se lasă zdrobit și deznaționalizat de către Federația Rusă, au declarat mai multe oficialități la vernisarea expoziției „Cultura în vizorul armei” de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, scrie Radio Chișinău.

Inamicul, devorat de ura isterică pentru Ucraina, încearcă să distrugă totul. Trecutul, prezentul și viitorul nostru. Recuperarea tuturor acestor lucruri depinde doar de noi” – acesta este mesajul pe care Ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkacenko, îl promovează în această expoziție, care conține 12 panouri cu pozele mai  multor instituții de cultură distruse, și un panou în care se descrie istoria de aproape 300 de ani de când Rusia încearcă să distrugă identitatea ucraineană. Potrivit premierului Dorin Recean, expoziția reflectă barbaria rușilor asupra poporului ucrainean:

„Aș vrea foarte mult ca vizitatorii să atragă atenția la acel traseu de peste 300 de ani de creare a indentații ucrainene acre este un drum foarte dificil. Anevoios. Același lucru îl parcurge și Rep. Moldova – un drum întru crearea identității, crearea unei societăți coezive, crearea unei societăți unite”, spune Dorin Recean.

FOTO | Vernisarea expoziției „Cultura în vizorul armei” de la Muzeul Național de Artă al Moldovei: Expoziția reflectă barbaria rușilor asupra poporului ucrainean

Acest război se poate încheia doar când Ucraina va învinge, a declarat ambasadorul Ucrainei în Rep. Moldova, Marko Șevcenco:

„Aceste orori, aceste atrocități nu s-ar defini dacă memoria colectivă, istoria, cultura, ar rămâne neschimbate. Până în momentul când un popor are memorie istorică, are cultură, el are identitatea, și asta înseamnă că el nu poate fi învins. El poate pierde pe câmpul de luptă, dar rămâne neînvins”.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a spus că anul acesta este dedicat culturii ucrainene, care trebuie să rămână puternică pentru a prezerva identitatea în fața invadatorilor ruși.

„Astăzi este un an de la unei noi faze mai active a acestui război. Războiul a început de mai mult timp, în 2014, în Donbas. De fapt dacă ne uităm mai amplu, mai strategic, vedem că acest război a început în 1992, aici la noi, la Nistru. Crima cea mai mare care a fost făcută la timpul său, a fost că acest război a fost amânat, astăzi mor tineri care nici nu au fost născuți în perioada sovietică ca să lupte de-o parte sau de alta”.

Posterele expuse constau din două părți: o parte a posterului reprezintă imaginea obiectului de artă până la agresiune, și a doua parte - după agresiune. Posterele vizează mai multe clădiri și monumente istorice bine cunoscute, distruse de invazia rusă, cum ar fi: clădirea Teatrului din Mariupol, Conacul Mykhailo Kotsyubynsky (Cernihiv), Muzeul de Istorie Locală (lvankiv, regiunea Kiev), Muzeul Memorial Național Literar Skovoroda (satul Skovorodynivka, regiunea Harkiv), Monumentul lui Taras Șevcenko (Borodyanka, regiunea Kiev), piese de patrimoniu, care sunt privite prin „vizorul armei”. Expoziția va fi găzduită de Muzeul Național de Artă pe parcursul а două săptămâni, ulterior va fi relocată în sediul Ministerului Culturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău