FOTO | Vama Sculeni, inaugurată după renovarea cu sprijinul financiar al UE și a Guvernului României

  • 07 Martie 18:03
FOTO | Vama Sculeni, inaugurată după renovarea cu sprijinul financiar al UE și a Guvernului României

Astăzi a avut loc inaugurarea postului vamal de trecere a frontierei moldo-române Sculeni, modernizat și construit cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și a Guvernului României. Renovarea punctului de trecere a frontierei corespunde cu standardele UE și demonstrează intenția Rep. Moldova de a fi parte a Uniunii Europene, a subliniat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, transmite Radio Chișinău.

Renovarea și modernizarea punctului de trecere a frontierei Sculeni va contribui la fluidizarea traficului de persoane și de mărfuri. Dacă până la reconstrucție pe zi erau procesate 700 de mașini pe ambele direcții, acum numărul lor s-a dublat, iar numprul de traversări a camioanelor a crescut de la 80 de unități în ambele direcții, la 200, în prezent.

Este cel mai nou și cel mai dotat post din Rep. Moldova, dar și din România, a spus coordonatorul de proiect Valeriu Ananii.

FOTO | Vama Sculeni, inaugurată după renovarea cu sprijinul financiar al UE și a Guvernului României

„Suprafața postului a fost mărită de două ori și ceva. Dacă până la reconstrucție erau 2,2 arii, după reconstrucție sunt 4,6 arii. Până la reconstrucție erau patru piste pe sensul de intrare, acum au fost adăugate câte trei piste la fiecare sens, respectiv șapte pe ieșire și șapte pe intrare.  3 34 Fluxul era și înainte mare, dar acum avem capacitatea de a procesa mai rapid, de a fluidiza traficul”, a declarat Valeriu Ananii.

Managerul de proiect din partea României, Adrian Videanu, apreciază proiectul drept unul foarte important pentru strategia de vecinătate a Uniunii Europene și a României.

„În cadrul acestui proiect nu doar la punctul vamal Sculeni s-au derulat activități care țin de modernizarea punctelor pe trecerea frontierei. Cele mai importante activități pe partea moldovenească s-au implementat la punctul vamal Sculeni. De asemenea, la punctul vamal Leușeni au fost activități de modernizare și la punctul vamal Giurgiulești. Pe partea română am avut birourile vamale corespondente, Sculeni, din partea română, Albița și Galați-Giurgiulești”, a subliniat Adrian Videanu.

Lucrările de construcție au început în vara anului 2022 și au fost realizate în cadrul proiectului ,,Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România - Republica Moldova, respectiv birourile vamale Albița - Leușeni, Sculeni - Sculeni și Giurgiulești - Giurgiulești". Bugetul pentru lucrările de reabilitare și modernizare a postului vamal Sculeni a constituit peste 120 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău