FOTO | Unirea Principatelor Române, marcată la Chișinău

  • 24 Ianuarie 2019 14:11
FOTO | Unirea Principatelor Române, marcată la Chișinău

La 160 de ani de la proclamarea Unirii dintre Moldova și Țara Românească, în 1859, la Chișinău au loc o serie de manifestări consacrate acestui eveniment. Manifestările au început cu depuneri de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Capitală, în dimineața zilei, la care au luat parte mai mulți oameni de cultură, academicieni, politicieni și elevi.

Cu flori, cu panglici tricolore în piept și drapele în mâini, câteva zeci de persoane au venit la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chișinău pentru a-i aduce un omagiu celui care a înfăptuit Unirea din 1859 dintre Moldova și Țara Românească. Pentru pensionarul Vasile Miron este deja o tradiție să vină pe 24 ianuarie la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. El mărturisește că și-ar dori să trăiască reunirea Basarabiei cu România.

„Noi așteptăm să fie reîntregirea întregului neam românesc și cred că acest lucru se va întâmpla. Eu sunt unionist din copilărie, am crescut pe malul Prutului și de la zece ani îi scriam scrisori cu caractere latine fratelui mamei care fugise peste Prut de frica armatei sovietice”, a afirmat Vasile Miron. 

Paul Mircea Iordache, redactorul-șef al revistei Vatra noastră românească, a venit la Chișinău tocmai de la Botoșani, pentru a celebra alături de basarabeni unirea principatelor române, care a  fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

 „Am venit să depunem o coroană tricoloră la statuia primului făuritor de România, adică Alexandru Ioan Cuza. Intenționăm să ajungem și la Căușeni, iarna este aspră, dar nu ne înfiorează pe noi, pentru că știm ce au suferit românii de-a lungul timpului în iarna istoriei. Pentru mine, ca pentru oricare român, 24 ianuarie este o zi fundamentală a istoriei românilor, este piatra de temelie a României”, a declarat jurnalistul. 

Acțiuni dedicate Unirii de la 1859 au fost organizate și în alte localități din Republica Moldova, a menționat directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău, Valeriu Matei.

„În Republica Moldova mai este un bust al lui Alexandru Ioan Cuza, pe care l-am instalat în comuna Gura Galbenei, din raionul Cimișlia. Ieri, acolo am depus flori, apoi la liceu a fost un moment festiv dedicat celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, cu un concert pregătit de elevii liceului”, a menționat Valeriu Matei. 

La monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău au depus flori și mai mulți politicieni.

După ce, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, de către Adunarea Electivă de la Iași, la 24 ianuarie, este ales și domn al Țării Românești, de către Adunarea Electivă de la București. Din statul român înființat în 1859 au făcut parte și trei județe din sudul Basarabiei - Cahul, Bolgrad și Ismail.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău