FOTO | Un parc național din Bolivia conține peste 330 de specii de pești, dintre care 35 sunt noi

  • 23 Ianuarie 2023 12:29
FOTO | Un parc național din Bolivia conține peste 330 de specii de pești, dintre care 35 sunt noi

Numărul de specii de pești înregistrate într-un parc național din Bolivia, mai precis Parcul Național Madidi și Zona de Management Natural Integrat (PNANMI), s-a dublat, ajungând la 333 de specii; până la 35 de specii sunt noi pentru știință, scrie descopera.ro.

Studiul a fost realizat în cadrul expediției Identidad Madidi, condus de Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice, din New York, iar rezultatele au fost descrise în Neotropical Hydrobiology and Aquatic Conservation.

Studiul enumeră speciile de pești a căror prezență a fost confirmată în acest parc național din Bolivia, inclusiv pe cele înregistrate în timpul expedițiilor Identidad Madidi, și o compilație a aparițiilor speciilor enumerate în studiile anterioare, oferind o estimare a bogăției ihtiologice totale pentru această zonă protejată. Lista speciilor pentru aria protejată Madidi include 35 de specii posibil noi pentru știință.

Un parc național din Bolivia este mult mai biodivers decât se știa

Dimensiunile speciilor variază, începând cu arapaima (Arapaima gigas), un gigant invaziv care respiră pe gură, care cântărește mai mult de 200 kg și are o lungime de peste 3 metri; până la peștele killi (Anablepsoides beniensis), abundent sezonier, din familia Rivulidae, găsit în bazinele din savanele naturale, care are doar 1,5 centimetri lungime.

Lista include, de asemenea, cei mai atractivi pești din Amazon, dorado aurii (Salminus brasiliensis), precum și somnul Goliat amazonian (Brachyplatystoma filamentosum) și micul somn-chipi-chipi (Trichomycterus barbouri), a cărui migrație colectivă masivă este un fenomen local.

Un alt pește killi (Orestias sp.) se găsește în unele dintre cele mai înalte lacuri din Anzi, la 4.300 de metri în Madidi; în timp ce în iazurile stagnante ale minunatuluise găsește peștele-cuțit-cu-bandă (Gymnotus carapo) și anghila de mlaștină (Synbranchus madeirae); iar în cursurile cu curgere rapidă se găsesc mai multe specii de somn gol (Astroblepus spp.), inclusiv câteva specii probabil noi pentru știință.

Cele 35 de specii posibil noi pentru știință din acest parc național din Bolivia includ candidați din genul KnodusMicrogenysMoenkhausiaCharacidiumApareiodonBrachyhypopomusErnstichthys (gen raportat pentru prima dată în Bolivia), AstroblepusTrichomycterus (inclusiv o specie recent descrisă și numită în onoarea unui ihtiolog francez pionier în Bolivia) și un somn cu trei ghimpi (Cetopsorhamdia), un cichlid de știucă (Crenicichla) și un somn-bondar (Microglanis), printre altele, enumeră Eurek Alert.

Zona Madidi

Sondajele privind biodiversitatea și cercetările de teren au fost efectuate între 2015 și 2018 de specialiști de la Societatea pentru Conservarea Faunei Sălbatice (WCS), Institut de Recherche pour le Développement de Montpellier, din Franța, și Muzeul Național de Istorie Naturală și Institutul de Ecologie al Universității Mayor de San Andrés, din Bolivia.

Madidi este probabil cea mai diversă zonă biologică protejată din lume datorită unui gradient altitudinal unic de aproape 6.000 m care se întinde pe Anzii tropicali și Amazon.

Timp de patru ani, specialiștii au efectuat prelevări ihtiologice extinse în 13 locuri din Parcul Național Madidi, folosind diferite tehnici de prelevare: pescuit cu electricitate, plase, traule, cârlig și fir și plase de ihtioplancton.

Speciile de ihtioplancton au fost identificate prin caracterizare genetică (metabarcoding). Au fost înregistrate un total de 333 de specii distribuite în 43 de familii și 13 ordine. Acest număr dublează ihtiofauna cunoscută anterior (161) în Madidi.

Un spațiu propice pentru biodiversitate

„Cu o extindere de 18.957,5 kilometri pătrați, Madidi acoperă 1,3% din bazinul râului Madeira, dar conservă 25% din speciile cunoscute din bazin. De asemenea, Madidi reprezintă doar 1,8% din teritoriul bolivian, dar păstrează aproape 40% din ihtiofauna înregistrată în Bolivia”, a declarat Guido Miranda, de la Wildlife Conservation Society și autor principal al studiului.

„Acest studiu ne-a crescut de cel puțin două ori cunoștințele despre diversitatea peștilor din această arie protejată incredibilă, dar cu mai multe subbazine de eșantionat care încă așteaptă în parc, acesta este doar începutul”, spune el.

Dr. Rob Wallace, cercetător senior în conservare la Wildlife Conservation Society, lider al expedițiilor Identidad Madidi și coautor, a declarat că „datorită marii sale diversități de habitate, mai ales ca urmare a gradientului altitudinal de la 184 de metri (râul Heath) la 6.044 metri (Vârful Chaupi Orko), Madidi este considerată cea mai biodiversă zonă protejată de pe planetă”.

„Inițiativa Identidad Madidi și-a propus să stabilească ferm acest statut de record pentru parc, comunicând în același timp importanța Madidi poporului bolivian. Acesta este primul dintre câteva articole rezumative privind biodiversitatea pe care oamenii de știință bolivieni din expediție le sistematizează pentru a împărtăși rezultatele eforturilor noastre cu Bolivia și cu întreaga lume”, a concluzionat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău