FOTO | Un minut de reculegere la Cimitirul Eroilor Români, în memoria celor căzuți în cele două războaie mondiale
-
09 Mai 2018 16:15
O acțiune de comemorare a eroilor căzuți în lupte a avut loc astăzi la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău. Mai mulți oameni au venit să țină un minut de reculegere în memoria eroilor, care au luptat pe front. Acțiunea a fost organizată de asociația unionistă Unirea ODIP. Detalii de la eveniment are Cristina Popușoi.
Zeci de oameni s-au adunat la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău pentru a le aduce un omagiu ostașilor care au luptat în cele două războaie mondiale. Tineri și vârstnici au ținut un minut de reculegere și au depus flori, amintindu-și astfel de militarii care au căzut în lupte.
„Am venit să-i comemorăm pe eroii români care au luptat și și-au dat viața pentru ca România să fie întreagă și ca poporul român să dăinuiască. Parcă mai erau niște morminte, cred că „s-au șters” deja. E clar că s-a distrus mult aici, intenționat, încă din timpurile sovietice”.
„Războiul a fost foarte crud și greu pentru soldați, pentru fii lor, pentru mamele lor, pentru toți...”
„Este o datorie a noastră, a celor care suntem astăzi vii, să comemorăm memoria ostașilor. Până la urmă, soarta a croit un destin mișelesc în destinul acestui, popor acestui neam”.
„Am depus flori în cinstea eroilor căzuți în primul și cel de-al doilea război mondial. Noi am venit, ca și în ceilalți ani, să-i comemorăm. Dorim să le mulțumim că avem grai românesc, tricolor și că vorbim o limbă și suntem mândri”.
Unul dintre organizatorii evenimentului, președintele Asociației Unirea ODIP, Vlad Bilețchi, spune că Ziua de 9 mai este un măr al discordiei pentru populația Republicii Moldova.
„Oamenii se împart în două tabere: în învingători și învinși, în Ziua Europei și Ziua Victoriei, în oameni care spun e o zi de doliu, respectiv și noi spunem așa, și alții care încearcă, dimpotrivă, să alimenteze mai departe dorința de a câștiga, de a fi învingători. Din păcate, victime ale acestei propagande suntem noi, populația Republicii Moldova.
Am ajuns unii dintre noi să ne deghizăm copii în haine militare, să le dăm arme la brâu, să-i punem să mărșăluiască. Mă întreb dacă războiul poate fi un motiv de paradă, suntem bucuroși că au fost omorâte milioane de oameni? Mă îndoiesc. Îmi pare rău de ambele tabere, de milioane de oameni care și-au pierdut viața”, a spus Vlad Bilețchi.
Cimitirul Eroilor, cunoscut și ca Cimitirul de Onoare, amenajat în anii 1918-1942, este o adevărată necropolă a peste 3000 de militari originari din mai multe state beligerante, precum România, Rusia, Germania sau Franța. Cimitirul are nevoie de reabilitare, spune președintele Comitetului pentru Salvarea Complexului Memorial Cimitirul Eroilor, Boris Volosatîi.
„Mai bine de zece ani acest teritoriu este vândut ilegal și un comitet de câțiva oameni, care au drept scop să nu permită deteriorarea în continuare a acestui monument al memoriei noastre și restabilirea lui. Acest loc ar trebui să fie unul de pelerinaj(...). Aici nu-i mai putem împărți în națiuni, în popoare, toți sunt egali”.
În 1956, Cimitirul Eroilor din Capitală a fost distrus, iar trei ani mai târziu pe locul lui a fost construit un spital, demolat ulterior.