FOTO | Ultimul lot de pesticide stocate pe teritoriul regiunii găgăuze a fost evacuat
-
04 Mai 2018 18:51
Ultimul lot de pesticide stocate pe teritoriul regiunii găgăuze din sudul Republicii Moldova a fost evacuat vineri, 4 mai. Acțiunea a avut loc în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO privind distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul este susținut financiar de 16 țări membre și partenere ale NATO România fiind stat lider al proiectului.
Peste 60 de tone de pesticide, stocate în localitatea Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga au fost evacuate vineri, 4 mai. Timp de două zile, șase militari ai Armatei Naționale au pregătit substanțele chimice periculoase pentru a fi transportate la o fabrică din Polonia, unde vor fi distruse termic, în condiții de maximă securitate. Managerul de proiect, colonelul Mariana Grama, atenționează că aceste substanțe sunt dăunătoare pentru oameni și mediu.
„Acum 50 de ani, în perioada de chimizare a agriculturii, aceste produse se testau pe teritoriul nostru. Substanțele acestea au rămas aici ca deșeuri. Observați că depozitul este în vârf de deal, iar în vale este satul. Sunt niște produse care prezintă un pericol iminent pentru sănătatea populației și pentru mediu. Ele sunt persistente și pot fi transportate ușor la distanțe mari prin aer, apă și contaminarea solului. Aceste substanțe produc maladii cancerigene, diverse alergii.”
Pesticidele se află stocate, încă din timpurile sovietice, acestea fiind folosite în agricultură. Locuitorii din zonă, care sunt preponderent găgăuzi, spun că așteptau demult evacuarea deșeurilor de pesticide. Ei susțin că din cauza acestor substanțe chimice mulți dintre ei s-au îmbolnăvit de cancer, lucru confirmat și de datele Centrului de Sănătate Publică din regiune.
„Suntem bucuroși, pentru că am așteptat acest lucru demult. Sunt mulți bolnavi aici. Nici nu puteam să-i lăsam pe copii să iasă afară, când e mai cald. Se simțea miros de acolo”.
„Acum putem respira cu bucurie aer curat. Cred că situația ecologică de aici s-a îmbunătățit”.
Evacuarea deșeurilor de pesticide de pe teritoriul Republicii Moldova are loc în cadrul unui proiect al NATO, stat lider al proiectului și principalul donator fiind România. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
„În termeni financiari, aportul României la acest proiect este de 650 de mii de euro, bani oferiți de-a lungul derulării proiectului. Este primul proiect pe care România și l-a asumat după integrarea în NATO(...) Suntem martorii unei frumoase istorii locale. Pentru locuitorii și copiii din această zonă e într-adevăr un moment istoric, este ziua în care vor scăpa de aceste otrăvuri, care de peste 30-40 de ani, le-au otrăvit viața.”
Și Polonia a oferit suport financiar pentru eliminarea substanțelor toxice de pe teritoriul Republicii Moldova. Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk.
„Polonia a participat la cea de-a treia fază a acestui proiect, cu o contribuție de până la 100 de mii de dolari, dar și cu o contribuție tehnică, întrucât nimicirea acestor pesticide are loc în sudul Poloniei, unde aceste produse vor fi utilizate. Prin participarea noastră vrem să devenim și noi un partener de încredere pentru oamenii din Republica Moldova.”
Până în prezent, aproape 0 mie de tone de pesticide din 12 raioane ale Republicii Moldova au fost transportate și distruse în Polonia.