FOTO | Trei secții din cadrul Institutului Mamei și Copilului, renovate cu sprijinul României

  • 17 Octombrie 2017 15:41
0%
00:00:00
00:00:00

Trei secții din cadrul Institutului Mamei și Copilului de la Chișinău (Radiologie și imagistică, Diagnostic funcțional și Endoscopie) au fost inaugurate marți, 17 octombrie, după lucrările de reparație și renovare, finanțate de Guvernul României. Încăperile spitalului au fost renovate dintr-o donație a cărei valoare totală se ridică la 2,5 milioane de euro. 

În cele trei secții de la Institutul Mamei și Copilului, care arată acum ca un spital european modern, se fac anual aproape 50 de mii de investigații, după cum a relatat directorul instituției medicale, Sergiu Gladun.

„Anual, aceste secții fac, secție de Radio-imagistică – în jur de 25 de mii de investigații radiologice, inclusiv tomografii computerizate. Secția de diagnostic funcțional anual face în jur de 20 de mii de investigații. Secția de endoscopie tot e foarte importantă pentru Clinica de pediatrie a Institutului Mamei și Copilului, unde anual se fac în jur de 4 mii de investigații endoscopice.”

Principalii câștigători ai acestor lucrări sunt cetățenii Republicii Moldova, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. El a subliniat că domeniul sănătății, precum și cel al educației rămân o prioritate pentru sprijinul acordat Republicii Moldova de Guvernul României.

„Principalii câștigători ai acestui amplu program de renovare sunt cetățenii Republicii Moldova, pentru că aici, cel puțin în secțiile pe care le-am inaugurat, sunt tratați anual zeci de mii de cetățeni. Pe lângă cetățenii respectivi care vin de pe teritoriul întregii Republici Moldova, e de remarcat bucuria și satisfacția celor care lucrează aici, medici asistente, tot personalul medical. Mă bucur că toate aceste lucrări au fost făcute la standarde europene.”

Pentru reparația celor trei secții, de Radiologie și imagistică, Diagnostic funcțional și Endoscopie, s-au cheltuit 4 milioane 370 de mii de lei, inclusiv pentru mobilier. Acestea au fost renovate din asistența financiară nerambursabilă acordată Republicii Moldova de Guvernul României, în baza unui Memorandum semnat între Ministerul Afacerilor Externe de la București și Ministerul Sănătății de la Chișinău în 2014. Valoarea totală a donației românești acordată în conformitate cu acel Memorandum s-a ridicat la 2,5 milioane de euro. Din acești bani au fost renovate în total 15 secții ale Institutului Mamei și Copilului, care este și cel mai mare spital din Republica Moldova. Alte două secții urmează să fie date în exploatare până la sfârșitul acestui an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău