FOTO | Top 10 cele mai frumoase destinații de Crăciun din România

  • 05 Ianuarie 2018 10:14
FOTO | Top 10 cele mai frumoase destinații de Crăciun din România

Crăciunul este sărbătoarea care ne deschide sufletele și care pune în lumină căldura căminului. Este momentul în care, împăcați cu noi înșine, ne adunăm cu emoție și bucurie în jurul bradului și al mesei îmbelșugate pentru a împărtăși bucuria Nașterii Domnului.

Însă, dacă dintr-un motiv sau altul alegeți să petreceți Crăciunul altfel decât acasă, în mod tradițional, trebuie să știți că România este foarte ofertantă în destinații care vă vor insufla spiritul Sărbătorilor și vă vor face să vă simtiți ca acasă, într-un decor de vis.

Iată care sunt cele mai frumoase dintre acestea:

1. Maramureș

Maramures

Maramureșul este una din zonele care a reușit să-și păstreze obiceiurile de sărbatori. Aici tradițiile de Crăciun sunt unele dintre cele mai frumoase. În Sighetu Marmației există obiceiul ca la fiecare sfârșit de decembrie să se organizeze un festival al datinilor și obiceiurilor de iarnă. Nicăieri nu ai să auzi colinde mai frumoase, cântate de feciorii satelor sau de un Viflaim jucat mai bine pe scenele din fața bisericilor decât în cele din Maramureș. Toate casele sunt luminate în noaptea de Ajun și își deschid porțile ca să intre colindătorii îmbrăcați în superbele lor costume populare. Spectacolul oferit de colindători este extraordinar și încălzește sufletele oricărui vizitator venit să petreacă sărbătorile în nordul țării.

Sărbătorile în Maramureș nu înseamnă doar să urmărești obiceiurile și să mănânci mâncăruri tradiționale; perioada sărbătorilor poate fi un prilej foarte bun pentru o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului, o plimbare cu sania trasă de cai sau pentru o vizită la bisericile de lemn din Maramureș, incluse în patrimoniul UNESCO.

2. Bucovina

bucovina

Un alt tărâm de vis este ținutul Bucovinei. În patria cozonacilor crescuți ca-n poveste, pufoși și parfumați, a plăcintelor poale-n brâu și a bucatelor tradiționale nu ai cum să nu te simți ca în Rai.
Bucovina este locul unde vei retrăi ritualurile străbune ținute de săteni pentru protecția gospodăriei. Se spune că în Bucovina, masa din ajunul Crăciunului trebuie să conțină 12 feluri de mâncare și că nimeni nu are voie să se atingă de ele până când nu vine preotul să le sfințească.

Peisajele bucovinene te vor încânta cu siguranță. Bucovina era denumită cândva Elveția Orientului datorită peisajelor spectaculoase, a aerului curat și a mozaicului cultural. Un Crăciun petrecut în Bucovina nu poate exclude vizitele la celebrele mănăstiri: Voroneț, Sucevița, Moldovița sau Dragomirna.


3. Hotelul de gheață de la Bâlea Lac

hotel gheata balea lac11 79567500

Hotelul a fost construit în iarna anului 2005-2006, primul de acest gen din Europa de sud-est. Destinație inedită pentru Crăciun, este o experiență ce merită trăită măcar odată în viață. Hotelul în sine, Biserica de gheață și Winter Park, unde poți să faci schi și snowboard fac din Hotelul de Gheață o destinație atractivă pentru Crăciun.

Foarte interesant la Hotelul de Gheață este că în fiecare an devine altul, pentru că în fiecare sezon constructorii vin cu o temă nouă. De exemplu, în sezonul 2014-2015, tema aleasă a fost Zodiacul, introdusă în decorul tuturor camerelor, al restaurantului și al barului.

4. Băile Balvanyos

balvanyos

Balvanyos se află în județul Covasna, la nord-vest de Târgul Secuiesc și este o stațiune renumită pentru izvoarele sale minerale, dar și pentru peisajele superbe. "Cetățile Păgânilor", în traducere din limba maghiară, sunt situate la adăpostul munților Bodoc și dispun de instalații moderne pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, bazin în aer liber cu apă minerală carbogazoasă, instalații pentru mofete și de electroterapie.

De asemenea, la 10 kilometri de Balvanyos este lacul Sfânta Ana, unde trebuie să încerci săniușul pe drumul ce duce până la lac. Distracția este garantată la Sfânta Ana, iar bucatele de la Balvanyos sunt de neuitat, făcând din stațiune o destinație de luat în considerare pentru Crăciun.

5. Valea cu Pești

valea cu pesti

Valea cu Pești este un complex turistic aflat în Arefu, județul Argeș, la 7 km de Barajul Vidraru. Este o locație potrivită să petreci Crăciunul atât cu familia, cât și cu gașca de prieteni. Pe lângă mâncarea tradițională servită ireproșabil, oaspeții au parte de surprize și momente artistice autohtone. De asemenea, în cadrul complexului, ai acces la o gamă largă de activități: bowling, biliard, tenis de masă, zonă SPA cu piscină, jacuzzi, saună și masaj.

6. Valea Drăganului

valea draganului

Dacă îți dorești un Crăciun liniștit alături de familie, Valea Drăganului este un locul potrivit. Situată la poalele munților Vlădeasa și Meses, lângă depresiunea Huedin, locația dispune de numeroase pensiuni unde îți poți încărca bateriile înainte de petrecerea de Revelion. De asemenea, merită să vezi moara de apă de la Bologa care încă funcționează, iar ruinele cetății Bologa sunt încă de neclintit. În apropiere se află localitatea Ciucea care găzduiește Castelul Goga, locul unde binecunoscutul poet și-a petrecut ultimii ani din viață.


7. Sâmbăta de Sus

sambata de sus

Sâmbăta de Sus este un sat de poveste, din Țara Făgărașului, aflat chiar la poalele Munților Făgăraș.
Dacă ajungi în Sâmbăta de Sus în preajma sărbătorilor de Crăciun, vei avea impresia că timpul a stat în loc.

Tradițiile și obiceiurile din strămoși încă se păstrează cu sfințenie. Veți fi martori la ceata de feciori, care în seara de Crăciun umblă cu colindul în tot satul. În prima zi de Crăciun, ceata merge la slujba de la biserică unde colindă, apoi tot alaiul împreună cu sătenii merg la balul de la Căminul Cultural. Acesta este cel mai bine păstrat obicei din Țara Făgărașului și a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din decembrie 2013.

8. Micloșoara

miclosoara

Satul Micloșoara din județul Covasna adăpostește pensiunea Contelui Kalnoky, cu căsuțe vechi țărănești, ce au fost restaurate și mobilate în stilul tradițional secuiesc. La aproximativ 5 minute de mers pe jos de la pensiune, se află și castelul Contelui, care și-a păstrat autenticitatea prin mobilier, tablouri și gravurile pereților.


9. Domeniul Dracula Daneș

Hanul Dracula Danes

Domeniul Dracula Daneș se află la câțiva kilometri de cetatea Sighișoarei, în apropierea localității Daneș. Pe lângă peisajul transilvănean deosebit, te poți bucura de mâncarea tradițională și de obiceiurile de sărbători care și-au păstrat autenticitatea.

Un plus pentru acest domeniu îl adaugă faptul că poți face echitație la Centrul Ecvestru. De asemenea, domeniul este grozav și pentru copii pentru că există o mini grădină zoologică unde pot vedea găini, porumbei, struți, păuni și ponei. Grajdurile sunt cochete, iar activitatea de îngrijire a cailor poate fi un aspect interesant de văzut.

10. Conacul Archia

archia

Situat la 5 kilometri distanța de orașul Deva, Conacul Archia este singura pensiune boutique din județul Hunedoara. Locația este foarte interesantă, camerele fiind amenajate în stilul anilor '20 și au tematici diferite cum ar fi camera Levănțica, camera Cuib de Păsărele, camera Frunze, camera Floarea Soarelui.

În perioada Crăciunului, pe lângă cina de Ajun și pregătirile speciale, pensiunea are musafiri de la un centru de plasament. Copiii au parte de cadouri, iar fiecare familie are în custodie un copil, pe parcursul cinei.

Sursa: Antena satelor

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău