FOTO | Târgul Universităților din România se desfășoară la Chișinău

  • 05 Iulie 2018 16:52
FOTO | Târgul Universităților din România se desfășoară la Chișinău

Târgul Universităților din România se desfășoară joi, 5 iulie și vineri la Chișinău. Tinerii absolvenți care doresc să își facă studiile la o universitate de peste Prut pot afla informații despre condițiile de admitere, dar și cum este să fii student în România de la profesori universitari și de la studenții basarabeni din România. Târgul se desfășoară pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare.

Sâmbătă, 7 iulie, Târgul Universităților din România va fi organizat la Bălți, în incinta teatrului ”Vasile Alecsandri”, iar duminică 8 iulie Cahul, Universitatea Bogdan Petriceicu Hașdeu. Ina Guțu a discutat cu tinerii care vor să meargă la studii în România.

Zeci de tineri absolvenți de liceu au venit joi, 5 iulie, în Centrul Chișinăului pentru a afla detalii legate de admiterea la studii în România. 16 centre universitare printre care Brașov, Iași, Suceava, Constanta, Oradea, Craiova își prezintă ofertele educaționale pentru anul de studii 2018-2019, potrivit lui Cristin Murafa, vicepreședintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România.

„Mulți tineri se orientează către Cluj, Timișoara, Iași, Buucrești însă sunt și centre universitare precum Craiova, Ploiești, Petroșani sau Oradea, destul de bune, care au primit în acest an foarte multe locuri bugetate. Cele mai solicitate facultăți sunt cea de drept, economie, inginerie. Anul acesta, la fel ca și anul trecut, nu se susțin examene. Fac excepție câteva universități, la facultățile de medicină și la cele de artă, în celelalte cazuri se merge pe notele de la bac și media generală a celor trei ani de liceu.”

Universitatea ”Ovidius” din Constanța propune 94 de locuri pentru studenții din R. Moldova, dintre care 68 cu bursă, potrivit prorectorului pentru educației din cadrul instituției, Carmen Maftei.

„Universitatea ”Ovidius” din Constanța este situată pe litoralul românesc, între Dunăre și mare. Este o universitate așa numit coprehensivă, cu facultăți de la medicină, la inginerie, de la științe sociale, la sport. Din experiența anilor trecuți candidații din R. Moldova vin foarte bine pregătiți, în orice domeniu i-am avea, ceea ce înseamnă că se face școală bună aici.”

Pentru anul universitar 2018-2019 la universitățile din România, pentru basarabeni, au fost acordate 6147 de locuri.

Dintre acestea pentru studiile de licență 3970 de locuri, ciclul master –1968 de locuri, iar viitorilor doctoranzi le sunt propuse 209 locuri.

Cele mai multe locuri pentru ciclul licență sunt oferite de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, aproape 600. Alte 375 de locuri sunt propuse de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău