FOTO | Suedia finanțează un proiect în sprijinul Poliției Republicii Moldova

  • 07 Februarie 2018 15:45
FOTO | Suedia finanțează un proiect în sprijinul Poliției Republicii Moldova

Consolidarea dialogului între poliție și comunitate, creșterea gradului de încredere în poliție, descentralizarea la nivel decizional, eliminarea barierelor de comunicare și a stereotipurilor că poliția este o intituție represivă. Sunt câteva dintre rezultatetele așteptate în urma unui proiect lansat astăzi de Inspectoratul Național de Poliție cu sprijinul guvernului suedez.

Polițiștii moldoveni vor fi ajutați să își consolideze relația cu comunitatea, să își imbunătățească tacticile de intervenție dar și în domeniul investigării crimelor financiare.

Este primul proiect de asistență tehnică în domeniul polițienesc susținut de parteneri externi, iar în viitorii trei ani, polițiștii din R. Moldova ar urma să lucreze alături de experți calificați din Suedia pentru a crește calitatea serviciilor pe care le oferă comunității.

Pentru aceasta, guvernul Suediei se angajează să ofere asistență tehnică în domeniul redactării și rescrierii ghidurilor și manualelor practice din care studiază acum angajații internelor din R. Moldova. Ambasadoarea Suediei la Chișinău Signe Burgstaller:

”Proiectul susținut financiar de către guvernul Suediei, este primul de asemenea complexitate și vine să suplimenteze suportul Uniunii Europene pentru R. Moldova în domeniul justiției și afacerilor interne. Justiția este și trebuie să fie un pilon de încredere al fiecărei comunități”.

Una dintre componentele principale are proiectului menit să reformeze poliția moldovenească este descentralizarea decizională. Așa încât pentru a lua o decizie un polițist comunitar va putea interveni imediat, fără a aștepta ordinul de la nivel central.

Alexandru Pânzari șeful Inspectoratului General de Poliție:

”Va crește esențial calitatea serviciilor prestate comunității și prin urmare și gradul de încredere în poliție din partea populației. Proiectul presupune aspecte revoluționare care prespune descentralizarea puterii de decizie. Astfel, polițistul nu va mai aștepta acea indicație de la centru cum se obișnuiește, dar va fi instruit să ia decizia pe loc  în dependență de situația creată și riscul pe care îl presupune”.

Amintim că, în februarie anul trecut, între Guvernul Suediei și cel de la Chișinău a fost semnat primul memorandum de înțelegere în domeniul supremației legii. Cele două state s-au angajat atunci să colaboreze în domenii importante privind lupta împotriva crimelor și promovarea drepturilor fundamentale ale omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău