FOTO | Submarinul rusesc Rostov-pe-Don a fost avariat atât de grav încât poate fi considerat bun pentru fier vechi

  • 18 Septembrie 2023 19:59
FOTO | Submarinul rusesc Rostov-pe-Don a fost avariat atât de grav încât poate fi considerat bun pentru fier vechi

În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra Portului Sevastopolul ocupat temporar de ruși, la 13 septembrie, se știa că fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775, dar și avariat submarinului Rostov-pe-Don. Azi, grupurile de analiști OSINT Oryx și Conflict Intelligence Team (CIT) au publicat primele imagini cu urmările atacului efectuat de ucrainenii în noaptea de 13 septembrie. Dacă de nava mare de desant Minsk se știa sigur că a fost distrusă, acum a venit și rândul submarinului Rostov-pe-Don. Acesta a fost atât de grav avariat încât repararea lui este extrem de costisitoare. Astfel, ultima misiune pentru submarinul rusesc este către dezafectarea completă înainte de termen.

Reamintim că docul uscat din Portul Sevastopol a fost lovit cu rachete ucrainene în noaptea de 13 septembrie, ceea ce a dus și la avarierea submarinului Rostov pe Don, pe lângă distrugerea navei Minsk. La o zi după acest atac au apărut primele imagini cu nava rusă "Minsk" după ce a fost lovită cu rachete, scrie Defense Romania.

Nava a suferit o gaură serioasă în zona babordului. Grupul de analiști OSINT Oryx au concluzionat că nava rusă nu a fost avariată, ci complet distrusă.

Pe lângă marea navă de desant, a fost avariat și submarinul diesel-electric Rostov-pe-Don. Nu se cunoaște cu certitudine amploarea pagubelor suferite de submarin. Imaginile din satelit arată că exteriorul acestuia a fost avariat în urma atacului.

Azi, grupurile de analiști OSINT Oryx și Conflict Intelligence Team (CIT) au revenit asupra acestui subiect, prezentând noi imagini pe rețele de socializare.

Fotografiile publicate arată întreaga amploare a distrugerilor suferite de submarinul Rostov-on-Don în urma atacului de săptămâna trecută.

După cum notează publicația ucraineană Defense Express, anterior erau disponibile publicului doar imagini din satelit cu docul uscat din Sevastopol, realizate după atacul din 13 septembrie.

Pe baza imaginilor, a fost posibil să se presupună că submarinul Rostov pe Don a suferit avarii la prova să și că natura avariilor a însemnat reparații pe mai mulți ani, cu un cost de sute de milioane de dolari. 

Care ar urma să fie ultima ''misiune'' pentru submarinul Rostov pe Don?

După cum s-a dovedit, amploarea reală a pagubelor suferite de Rostov-on-Don a depășit toate ipotezele. După cum se poate observa, există găuri mari în prova submarinului, dar și în centrul corpului navei.

Acum putem vedea că amploarea reală a daunelor suferite de acest submarin s-au dovedit a fi de câteva ori mai mare decât au presupus unii analiști, iar acest lucru înseamnă, de fapt, că posibilitatea restaurării acestui submarin este pusă sub semnul întrebării.

O astfel de avarie prezenta la prova înseamnă că toate armele submarinului, inclusiv tuburile torpiloarelor care pot lansa rachete de croazieră Kalibr și sistemele de control al focului, ar putea fi distruse.

O lovitură în partea centrală a corpului navei ar putea însemna că toate comenzile navei ar putea fi distruse.

Amploarea pagubelor este de așa natură încât există doar două opțiuni pentru viitorul submarinului rusesc Rostov-pe-Don - fie reconstruirea navei de la zero, fie, mai probabil, "donator de piese de schimb" pentru alte submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău