FOTO | Sub genericul „Solidaritate pentru pace” Ziua Europei a fost marcată și la Edineț
-
22 Mai 2022 10:45
Sub genericul „Solidaritate pentru pace” Ziua Europei a fost marcată și la Edineț, în nordul Rep. Moldova, unde zeci de localnici s-au adunat în centrul orașului cu drapele și baloane cu însemnele Uniunii Europene și ale statelor membre UE. Gazda evenimentului a fost ambasadorul Uniunii Europene în Rep. Moldova Janis Mazeiks care a subliniat în discursul său că anul acesta de Ziua Europei una din valorile europene care se onorează este dreptul la viață, cu referire la războiul din Ucraina.
Orășelul European a fost organizat și la Edineț, care a devenit pentru o zi Capitală Europeană. Reprezentanții ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene au distribuit la standuri informații despre proiectele pe care le implementează în Rep. Moldova sau oportunitățile pe care le pot oferi pentru oamenii de afaceri sau tinerii din țara noastră.
În discursul său, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Majeiks s-a referit la asistența pe care UE o oferă Rep. Moldova dar și municipiului Edineț, beneficiar al mai multor proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de zeci de milioane de lei. Oficialul a vorbit în același timp și despre oamenii care mor în războiul din Ucraina declarând că în acest an una din valorile pe care o onorăm este dreptul la viață.
„De Ziua Europei onorăm valorile care stau la baza funcționării Uniunii Europene: pacea, libertatea, unitatea, solidaritatea dar în acest an în particular dreptul la viață. Cu toții știm că chiar în acest moment când noi celebrăm această sărbătoare sunt uciși oameni dincolo de graniță, în Ucraina. Acest război este o crimă, acest război trebuie oprit. Trebuie să revenim la pace și să îmbrățișăm cu toții pacea culturală”, a spus ambasadorul european.
O altă gazdă a Zilei Europei la Edineț, a fost primarul municipiului, Constantin Cojocaru pentru care Europa înseamnă cultură și civilizație, reguli clare de joc și bunăstare, după cum a declarat edilul pentru Radio Chișinău. Totodată, el s-a referit la proiectele din municipiu finanțate de UE.
„Am finalizat, cu o săptămână în urmă, un proiect cultural cu Județul Botoșani. Am reparat Casa de Cultură din Edineț. Un alt proiect, aflat în desfășurare, ”Edineț-oraș inteligent”, unde Județul Alba Iulia este partener. Este un proiect de 4,3 milioane de euro. Cumpărăm transport nou în oraș, tehnică pentru gospodăria comunală de tip divers. 600 de mii de euro pe domeniul iluminat public, 500 de mii de euro pe domeniul apă și canalizare. Este vorba despre un proiect mare care ține de implicarea nemijlocită a comunității. Mai avem un alt proiect mare cu Uniunea Europeană care presupune valorificarea sistemului de apeduct din oraș în valoare de 3 milioane de euro, 45 de străzi și aproximativ două treimi din populație va beneficia de conductă nouă”, potrivit primarului Constantin Cojocaru.
La standul României din Orășelul European am discutat cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României în Rep. Moldova, Marius Ciprian Toth, care ne-a spus despre ce a însemnat aderarea României la Uniunea Europeană.
„Pentru România aderarea a reprezentat în primul și în primul rând un proiect de țară pentru care toate forțele politice, toată populația României a militat. În ultimii 15 ani, de când România este stat membru al Uniunii Europene, a beneficiat de 68 de miliarde de euro în condițiile în care ca stat membru am contribuit cu 24 de miliarde de euro. Diferența este un beneficiu net pentru România”, a afirmat Marius Ciprian Toth.
Pentru localnicii din Edineț, Uniunea Europeană înseamnă în primul rând libertate, un trai decent, democrație, pace, prosperitate.
Evenimente similare pentru a marca Ziua Europei 2022 vor fi organizate la Soroca, Cahul și Ștefan Vodă, până pe 5 iunie.