FOTO | Spaniolii folosesc Ziua Națională pentru a-și arăta unitatea, în contextul crizei din Catalonia

  • 12 Octombrie 2017 15:34
FOTO | Spaniolii folosesc Ziua Națională pentru a-și arăta unitatea, în contextul crizei din Catalonia

Spaniolii au ieșit pe străzi și au arborat drapelul național la balcoane în Madrid, cu ocazia Zilei Naționale, în contextul în care unioniștii au folosit parada militară pentru a arăta unitate în fața pașilor făcuți de Catalonia în vederea declarării independenței, transmite joi agenția de presă Reuters.

Intenția regiunii catalane de a se rupe de restul țării a aruncat Spania în cea mai gravă criză politică de la tentativa de lovitură de stat din 1981, Madridul amenințând să demită executivul catalan în cazul în care acesta continuă să acționeze în vederea secesiunii. 
O paradă militară pentru marcarea aniversării sosirii pe continentul american a exploratorului Cristofor Columb, în numele coroanei spaniole, s-a desfășurat joi la Madrid într-un oraș decorat deja cu drapeluri, într-o dovadă de unitate a spaniolilor. 
Relațiile dintre guvernul spaniol și liderul executivului catalan Carles Puigdemont rămân extrem de tensionate, după ce acesta din urmă a semnat marți o declarație simbolică de independență, invocând rezultatele referendumului din 1 octombrie care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale de la Madrid.

Șeful executivului catalan nu a trecut însă și la adoptarea unei moțiuni de independență în parlamentul regional, dezamăgindu-și mulți dintre susținători. 
Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a acordat lui Puigdemont opt zile, până la 19 octombrie, pentru a renunța la demersurile către independență, în caz contrar Catalonia urmând să se confrunte cu suspendarea autonomiei sale politice.

Dacă liderul executivului catalan nu răspunde în intervalul stabilit sau dacă el confirmă dorința de secesiune, Rajoy poate activa articolul 155 al Constituției spaniole, ce datează din 1978, care îi permite să destituie un guvern regional.

''Ceri dialog și ei îți răspund prin punerea pe masă a articolului 155. Am înțeles'', a scris Puigdemont miercuri seară pe Twitter, într-o primă reacție la ultimatumul dat de Rajoy. 
Incertitudinile persistă asupra a ceea ce ar însemna în practică articolul 155, care nu a mai fost invocat până acum. ''Nu vă pot spune exact ce măsuri sunt'', a declarat ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis pentru canalul de televiziune francez CNews. ''Articolul 155 este destul de amplu. El poate fi ajustat și cu siguranță guvernul o va face, acționând prudent ca până acum'', a adăugat Dastis.

Analiștii politici se așteaptă ca următorul pas al premierului spaniol Mariano Rajoy să fie convocarea de alegeri regionale în Catalonia, ceea ce ar putea detensiona actuala criză. 
Totodată, mii de oameni s-au adunat joi și în Plaza de Catalunya din centrul Barcelonei. În acest oraș, la finalul săptămânii trecute mii de persoane cu drapelurile spaniol și catalan au manifestat, ei descriindu-se drept 'majoritatea tăcută' care se opune independenței regiunii.

Puigdemont a spus că 90% dintre alegătorii prezenți la referendumul din 1 octombrie s-au pronunțat pentru secesiune, dar prezența la vot a fost de numai 43%. Sondajele de opinie realizate înaintea referendumului arătau că 40% dintre locuitorii din Catalonia susțin independența acesteia, conchide Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău