FOTO | Soldați chinezi defilează pentru prima oară în Belarus

  • 03 Iulie 2018 20:23
FOTO | Soldați chinezi defilează pentru prima oară în Belarus

Soldați ai armatei chineze au defilat marți pentru prima oară la Minsk, în Belarus, în cursul paradei dedicate celebrării independenței fostei republici sovietice situată la porțile UE, semn al apropierii în ultimii ani dintre cele două țări, informează AFP.

Contingentul chinez a defilat în centrul capitalei belaruse alături de armamente fabricate în comun de cele două state, precum vehiculele blindate "Bogatîri" și "Drakon" și sistemul lansator de rachete "Polonez".

"Dezvoltăm cooperarea cu China, partenerul nostru strategic. Menținem de asemenea un dialog cu țările occidentale pe baza respectului reciproc", a declarat președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

În total, 4.000 de soldați și 225 de vehicule, precum și 25 aparate aeriene au luat parte la această paradă militară anuală, care celebrează totodată eliberarea Minskului de ocupația germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dintre cele 25 de aparate aeriene, patru avioane de luptă Su-30SM, patru bombardiere Su-34 și patru elicoptere de atac Ka-52 erau pilotate de echipaje rusești din cadrul Districtului militar Vest al Federației Ruse, conform portalului Nakanune. De asemenea, Rusia a fost prezentă la această paradă cu un grup de 175 de militari din cadrul Diviziei de forțe aeropurtate din Pskov.

Republica Belarus, foarte apropiată și dependentă de Rusia, a căutat în ultimii ani să-și diversifice relațiile, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014, observată cu neliniște de către Minsk.

Beijingul a investit masiv în ultima vreme în Belarus, aliat apropiat și tradițional al vecinului său rus, acordându-i împrumuturi de miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii și implantându-și propriile întreprinderi acolo. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău