FOTO | Slujbă de pomenire, la Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca
-
25 Mai 2017 17:51
Astăzi, de Înălțarea Domnului, românii marchează Ziua Eroilor, în memoria celor care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. În biserici și în jurul monumentelor au avut loc slujbe de pomenire. O astfel de ceremonie s-a desfășurat și la Cimitirul Eroilor Români din satul Țiganca, raionul Cantemir, organizată de Ambasada României și Mitropolia Basarabiei.
Maria Vornicov a venit din județul Iași pentru a-l comemora pe tatăl său, care în 1941 a căzut în luptele de la capul de pod de la Țiganca. Cu lacrimi în ochi, femeia povestește cum a găsit, după zeci de ani de zile mormântul părintelui ei.
„Tata, tatăl meu adevărat a plecat de acasă și înapoi nu a mai venit. Eram de cinci ani, cum să nu plâng? După atâția ani de zile i-am găsit numele aici. Cât am să mai trăiesc, cât am să mai fiu sănătoasă și am să calc pe acest pământ am să vin aici. Foarte greu, am fost copil orfan toată viață”, a declarat Maria Vornicov.
La Cimitirul Eroilor Români de la Țiganca sunt înmormântați peste o mie de ostași români. Iar astăzi, câteva zeci de persoane, printre care localnici, precum și rude ale ostașilor care-și duc aici somnul de veci i-au comemorat pe acești eroi căzuți în lupte. Totul a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de unui sobor de preoți condus de mitropolitul Basarabiei și arhiepiscop al Chișinăului, Înaltpreasfinția Sa Petru. La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, viceministrul moldovean al Apărării Gheorghe Galbura, atașatul român al apărării, colonelul Dumitru Neacșu.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță a subliniat importanța comemorării ostașilor români căzuți la datorie.
„În spatele acestor cruci se ascund niște oameni tineri, care și-au lăsat în spate totul, au lăsat în urmă mame înlăcrimate, copii care au rămas marcați de dorul față de tată, dar s-au dus să lupte pentru țara lor(...)Valorile pentru care acești eroi au murit sunt în continuare valabile și noi ca cetățeni români sau ca cetățeni români trăind în Republica Moldova, trebuie să nu uităm niciodată că și datorită lor noi vorbim aceeași limbă, avem aceeași spiritualitate, avem aceleași tradiții, avem același dorințe comune”, a declarat Daniel Ioniță.
Viceministrul apărării Gheorghe Galbura a subliniat că ostașii înmormântați în cimitirul de la Țiganca au apărat cu demnitate pământul românesc.
„Datoria noastră, a acestei generații, și a viitoarelor generații este să transmitem că pe aceste meleaguri au luptat ostașii români și și-au jertfit viața pentru binele nostru și pentru ca astăzi cu toții să trăim în pace”, a spus Gheorghe Galbura.
La rândul său, mitropolitul Basarabiei și arhiepiscop al Chișinăului, Înaltpreasfinția Sa Petru a spus că ostașii români nu au purtat niciodată lupte de cotropire.
„Din în an în an reînnoim această amintire celor care au luptat pe aceste meleaguri ale noastre. Ei au dori ca întotdeauna româna să aibă o viață pașnică. Românul nu a dus niciodată război contra cuiva, românul are ușa deschisă pentru fiecare”.
Festivitatea de comemorare a veteranilor Armatei Române a fost completată de un recital de poezie și cântece patriotice, interpretate de elevii liceului din localitatea Țiganca. Oficialii și rudele ostașilor au depus flori la mormintele ostașilor români.
Amintim că în bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării. În perioada sovietică Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai al României.